Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Процесът срещу Грибковски започва днес

Процесът срещу Грибковски започва днес

32
0
Бърни Екълстоун, Флавио Бриаторе
снимка: Любомир Асенов

Най-големият антикорупционен процес в Германия след Втората световна война започва днес в Мюнхен, а един от свидетелите ще е човекът, превърнал Формула 1 от спорт за ентусиазирани аматьори в бизнес за милиарди. Бърни Екълстоун, който до ден-днешен управлява търговските права на Гран при, не бе обвинен в нищо, но на подсъдимата скамейка ще се изправи един от близките до него хора в последните години – Герхард Грибковски. Доскорошният банкер бе обвинен в корупция, злоупотреби, неплащане на данъци.

Грибковски бе арестуван в началото на 2011 г. след разследване, показало, че е получил 44 млн. долара, които не е декларирал никъде. Твърди се, че това е подкуп от Екълстоун във връзка с продажбата търговските права на F1 на инвестиционната компания CVC Кепитъл Партнърс от притежаващия го дотогава банков консорциум. Банкерът работи изключително отблизо с Бърни по сделката, сключена през 2006 г. и възлизаща на $1,7 милиарда. Позицията му е осигурена от предишния пост – оглавява отдела за рискови инвестиции на БайернLB, една от участващите в консорциума институции.

Прокуратурата в Мюнхен твърди, че две сделки нарушават договорите по продажбата. Първата от тях е изплащането на $25 млн. на семейния тръст на Екълстоун за приключването на заем, даден на SLEC през 1998 г. Втората е изплащането на 5% комисиона на самия Бърни (над $41 млн.). Тези трансфери обаче са известни на БайернLB за разлика от последния: на самия Грибковски са преведени $44 млн. от семейния тръст на англичанина. Екълстоун призна, че е наредил трансфера, след като германецът го заплашил да му създаде проблеми с британските данъчни власти.

Смята се, че именно за да плати на банкера, Екълстоун е поискал първите две плащания, но той самият не е съгласен с твърдението:

Те (БайернLB – б.р.) твърдят, че ако не ми бяха платили комисиона, парите още щяха да са при тях. Но ако наистина не ми бяха платили, все още щяха да притежават компанията. Тя нямаше да е продадена.

От банката твърдят, че загубите им възлизат на $66,4 млн. Ако Грибковски бъде осъден, неговите 44 милиона няма да покрият цялата сума. Фактът, че всъщност неговата оценка за акциите и процедурата по продажбата им са били наред, няма да помогне особено, тъй като според обвинението се е съгласил да придвижи сделката към CVC единствено срещу пари при положение, че инвестиционният фонд така или иначе е бил с най-висока оферта.

Скандалът и обвиненията в корупция и подкупи въобще не помагат на CVC да се убедят, че има смисъл да продължават да се занимават точно с този спорт. От началото на годината се твърди, че компанията търси начин да се измъкне и проучва на кого може да продаде Формула 1. През май бе заявен интерес от страна на Джеймс Мърдок и Джон Елкан, но след това пък избухна скандалът с подслушване гласовите пощи на известни личности, жертви на престъпления и семействата им от журналисти, работещи в издания на семейство Мърдок и повече новини от там, отнасящи се до Гран при, засега няма.