Начало Автомобили PSA в сътрудничество с правителството на Квебек за развитие на ел. автомобили

PSA в сътрудничество с правителството на Квебек за развитие на ел. автомобили

27
0

Министър-председателят на канадската провинция Квебек Филип Куяр, министърът на икономиката, иновациите и износа Жак Дау и министърът на иновациите, науката и икономическото развитие на Канада, почитаемият Навдип Байнс, обявиха финансова подкрепа в размер на 16 млн. канадски долара за осъществяването на проект в партньорство с PSA Peugeot Citroën, Exagon Motors, Investissement Québec и IndusTech – филиал на „Хидро-Квебек“ (Hydro-Québec). Проектът е в рамките на иновативна изследователска и развойна инициатива, насочена към споделянето на експертен опит в областта на компоненти за високоефективни електрически автомобили.

Правителството участва с 10 млн. канадски долара и отпуска заем от 6 млн. канадски долара. Към тези суми се прибавя и приносът на „Хидро-Квебек“ (Hydro-Québec) в размер на 4 млн. долара в допълнение към услугите, предлагани от нейния филиал TM4 за разработване на електрически двигатели.

„Моето правителство възнамерява да превърне Квебек в лидер в областта на електрификацията на транспорта. Нашата ангажираност към обявения днес проект и към Плана за действие за електрификация на транспорта 2015-2020 се явяват следваща стъпка към развитието на сектора на електрическите автомобили и ще спомогне за разгръщане на иновациите в Квебек“, каза министър-председателят Филип Куяр.

В така сформираното съвместно предприятие участват като акционери PSA Peugeot Citroën, френското предприятие Exagon Motors, Investissement Québec, а също така и IndusTech, филиал на „Хидро-Квебек“ (Hydro-Québec). Първата му задача е свързана с провеждането на предпроектно проучване на стойност 30,8 канадски долара. Това проучване би могло да доведе на първо време до разработването на компоненти за високоефективни електрически автомобили.

„Правителството на Канада е решено да насърчава иновациите в канадската икономика и да утвърди ролята си за насърчаването на новите инвестиции, експорта и растежа. Предложената на съвместното предприятие на PSA Peugeot Citroën, Exagon Motors, Investissement Québec и „Хидро-Квебек“ (Hydro-Québec) финансова помощ e доказателство за ангажимента ни да подкрепяме предприятията, които залагат на иновациите и сътрудничеството“, заяви Навдип Байнс, министър на иновациите, науката и икономическото развитие.

Групата PSA Peugeot Citroën ще предостави своя експертен опит за интегрирането на компоненти в автомобилите. Изпълнителният директор на компанията Карлос Таварес подчерта, че „това споразумение с Investissement Québec, Exagon Motors и „Хидро-Квебек“ (Hydro-Québec) показва силното желание на нашата Група да се възползва от всяка възможност за подпомагане на техническия напредък. Това партньорство подчертава също така интереса на компанията ни към разработването на компоненти за високоефективни хибридни и електрически автомобили.“

Exagon Motors, пионер в областта на високоефективните електрически двигатели, проектира, сглобява и доставя състезателни електрически автомобили и разработва иновативни технологични платформи за различни производители на оригинално оборудване (OEM). „Очаквам с нетърпение това уникално партньорство, което ще ни позволи да предложим технология, която съчетава високата ефективност с опазването на околната среда, както  и удоволствието и страстта към автомобилите. Това невероятно приключение, което се роди между стените на Exagon, придобива завършен вид, благодарение на непреклонната решителност на всеки партньор, конкретно на PSA Peugeot Citroën и на Investissement Québec, като последният е истинският катализатор на този проект“, добави Люк Марчети, президент на Exagon Motors.