Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пускат 1000 зрители на Каталуния, 7500 в Монако, във Франция се надяват...

Пускат 1000 зрители на Каталуния, 7500 в Монако, във Франция се надяват на 15 000, в Русия опровергават слух за нов домакин

597
0
Гран при на Испания, Каталуния, Барселона
снимка: Мерцедес

1000 души ще бъдат допуснати до трибуните на пистата Каталуния за четвъртия кръг от световния шампионат на Формула 1 – Гран при на Испания

Първоначално се очакваше 15 000 да имат възможността да присъстват на трасето, но преди около две седмици властите отмениха разрешението.

В Монако също решиха да дадат възможност на ограничен брой зрители да гледат състезателния уикенд от трасето. Във всеки от трите дни ще има максимум 7500 души публика. В петък, който е почивен ден в княжеството – свободните тренировки там се провеждат в четвъртък – ограничението ще е 3000. Тогава достъпът ще е безплатен. Входът ще е възможен с негативен PCR тест за COVID-19, направен не повече от 72 часа преди влизане на пистата.

Във Франция следят ситуацията около разпространението на коронавируса с надежда да имат възможност да допуснат зрители на пистата Пол Рикар. Засега разчетите са за 15 000 души публика.

„Честно казано, трябва ни още малко време, за да преценим какво става. Всяка промяна на мерките изисква известна адаптация. Според настоящата ми информация състезанието ще се състои, но при ограничен капацитет за зрители“, заяви Ерик Булие.

Ситуацията с календара на сезон 2021 все още не е напълно ясна, тъй като ограниченията в отделните държави са различни

„Очакванията са, че можем в голяма степен ще изпълним останалата част от календара така, както е планиран. Ясно е, че ситуацията в Бразилия все още е много трудна. В Съединените щати изглежда овладяват нещата и има добър шанс там да се проведе надпревара. За Мексико не знаем много в момента“, сподели тийм мениджърът на Алфа Таури Греъм Уотсън, който участва в срещите, касаещи старта в Канада.

Организаторите в Мексико Сити са убедени, че ще се справят с провеждането на старта на Аутодромо Ерманос Родригес, макар че понастоящем пистата се използва като временна болница за пациенти с COVID-19.

От Канада пък признаха, че не са имали възможност да проведат надпревара без зрители

Решаващо за отмяната на надпреварата бе настояването на здравните власти пристигащите от чужбина, включително екипите от Формула 1, да изкарат 14-дневна карантина. По същата причина и Гран при на Австралия не се състоя на предварително обявените дати. На пистата Жил Вилньов обаче не можеха да си позволят и старт без зрители.

„Не можех да отворя всичко без да има хора по трибуните. Просто нямаше как да се справим без публика“, обясни промоутърът Франсоа Дюмонтие. „Нашата надпревара е най-старото състезание извън Европа. А Либърти Медия са базирани в Съединените щати и имат огромно желание за провеждане на надпревари на северноамериканския пазар и конкретно Монреал.“

Последният коментар бе направен вследствие на слух, че стартът в Канада е заплашен да изпадне съвсем от календара на Формула 1

Организаторите получиха двегодишно удължаване на контракта си и Дюмонтие искаше да подчертае важността на надпреварата за спорта.

Междувременно се появи и твърдение, че Гран при на Русия ще е с нов домакин – писта в Санкт Петербург. В социалните мрежи това бе потвърдено от официален акаунт на федералната територия, където се намира и Сочи. Според написаното домакинството на старта щяло да е на ротационен принцип между двете писти. Впоследствие твърдението бе опровергано.