Начало Автомобили Пускат уникален плексигласов Pontiac на търг

Пускат уникален плексигласов Pontiac на търг

98
0
auction,GM,Pontiac

В края на месец юни на американския аукцион St John,s ще бъде изложен за продажба уникален прозрачен Pontiac Plexiglas Deluxe Six Ghost Car от 1939 г. От дългото наименование на колата може да се съди за нейните особености – каросерията на 6-цилиндровия седан е изработена от плексиглас. Прозрачният уникат е получил и прякора Автомобил-Призрак.
Седанът е изработен специално за автосалона в Ню Йорк през 1940 г., като проектът е съвместна разработка на инженерите от General Motors и Rohm & Haas, компанията изобретила органичното стъкло. От плексиглас са изработени всички външни панели на каросерията, като част от вътрешните детайли са оставени оригинални.
За времето си колата е била направо луксозна, а проектът е възлязъл на огромната за предвоенните години сума от $25 000.
Известен период от време този Pontiac Plexiglas Deluxe Six Ghost Car е бил демонстриран в дилърските центрове на марката в САЩ, а от края на 80-те е бил собственост на едно единствено семейство. Колата не е в движение, но все пак е уникален екземпляр от една епоха и представител на две промишлености – автомобилната и полимерната.
Организаторите на търга разчитат да получат за прозрачния автомобил между 250 и 500 хил. долара.