Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън за Гран при на Великобритания

Хамилтън на полпозишън за Гран при на Великобритания

48
0

Люис Хамилтън спечели първата позиция за домашния си старт от Формула 1 – Гран при на Великобритания. Пилотът на Мерцедес обаче е разследван от стюардите за задържане на Ромен Грожан по време на Q3.

Втори и трети в квалификацията се наредиха пилотите на Ферари Кими Райконен и Себастиан Фетел.

Температурите бяха почти без промяна в началото на квалификацията в сравнение със сутринта – тази на въздуха бе 16-17 градуса, а на пистата – 21. Шансът за дъжд бе 90% и още преди старта на Q1 преваляваше леко. „Много фини капки дъжд са. Малко духа. Очакваме да е хлъзгаво“, обясниха на Даниел Рикиардо от питуола на Ред Бул.

След светването на зеления семафор състезателите на Ред Бул, Нико Хюлкенберг и Щофел Вандоорн бяха с интермедии, скоро със същия тип гуми се появиха Себастиан Фетел, Кими Райконен и Фернандо Алонсо.

„Вали доста силно“, заяви Кими в отговор на въпроса какви са условията на трасето.

„Интермедиите са правилните гуми“, каза съотборникът му Фетел.

Рикиардо оглави класирането след първите бързи обиколки – 1:42.966 мин. Хамилтън излезе от трасето. От Мерцедес му съобщиха, че според прогнозата дъждът ще продължи само три-четири минути и след това се окачва трасето да изсъхва до края насесията.

Рикиардо спря на пистата на излизането от Луфийлд и се обади по радиото, че има проблем с турбото. Първият квалификационен сегмент бе спрян, докато Ред Бул-ът бъде прибран на безопасно място. Повредата ще усложни максимално надпреварата за Даниел, който е и с наказание пет места назад на грида заради сменена скоростна кутия.

Q1 бе подновена след броени минути. Хамилтън оглави класирането с 1:41.296. След това Фетел излезе начело, подобрявайки това време с повече от секунда – 1:40.056. Себастиан получи съобщение, че не се очаква повече дъжд. Запитан какви са условията, той отговори: “Гумите малко страдат. Пистата е твърде мокра за сухи.“ Алонсо бе на различно мнение и се прибра, за да сложи комплект суперсофт. Същото стори и Естебан Окон.

Начело в подреждането вече бе Верстапен (1:38.912). Алонсо на косъм успя да започне бърз тур преди края на сегмента – той бе последен в подреждането, на над 7 секунди и половина от времето на Верстапен. С бързия си тур със сликове обаче, пилотът на Макларън записа най-добро време (1:37.598)!

След първия квалификационен сегмент пък от битката отпаднаха Ланс Строл, Кевин Магнусен, Паскал Верлайн, Маркус Ериксон и Рикиардо.

В началото на Q2 всички вече бяха със сухи гуми. На пистата все още имаше мокри места и Верстапен го демонстрира, подхлъзвайки се по време на загряващия си тур.

Ботас единствен бе със софт (всички останали предпочетоха суперсофт). Верстапен поведе, Валтери даде второ време преди Райконен да излезе пръв, следван от Фетел и Грожан. Хамилтън на свой ред оглави таблицата (1:31.145).

Хюлкенберг поиска информация как преминават другите пилоти Копс, тъй като това бе най-мократа част от трасето. От Рено му отговориха, че няма серизни проблеми в завоя. Той успя да изпревари Хамилтън в класирането само с 0,060 сек по-добро време.

При следващите бързи обиколки Ботас записа 1:29.687 преди съотборникът му да даде 1:29.097. Валтери ще отиде с пет места назад на грида утре заради сменена скоростна кутия, което породи предположения, че изборът му на гуми в Q2 може да е чисто стратегически.

6 минути преди края на Q2 единствено Карлос Сайнц нямаше време. Междувременно Фетел изразяваше възмущението си от поведението на Серхио Перес на пистата: „Какво, по дяволите, прави? Вече за втори път. Трябва да си гледа в огледалата. И в Австрия беше същото!“ Според стюардите обаче не се бе случило нищо съществено и нямаше разследване.

При последната серия квалификационни обиколки в Q2 поведе Райконен, изпреварен секунди по-късно от Фетел само с 0,014 сек (1:28.978). Перес последен се класира за Q3 за сметка на Джолион Палмър. Хамилтън пък успя да се върне пръв в подреждането (1:27.893).

Битката за позициите на първите пет редици на грида започна без каквото и за е забавяне. В нея освен пилотите на Мерцедес, Ферари, Форс Индия и Верстапен участваха Хюлкенберг, Грожан и Вандоорн, който за първи път изпревари съотборника си Алонсо в квалификация.

Ботас (вече със суперсофт) записа 1:27.580 мин с първия си бърз тур. Хамилтън свали 0,349 сек от това време. Перес и Окон се наредиха трети и четвърти. След това Кими Райконен даде трето време, но Фетел стана втори! Себастиан бе на 0,199 сек от Хамилтън. Верстапен излезе пети, на секунда от постижението на английския пилот на Мерцедес.

Последната серия бързи обиколки започна около две минути преди края на сесията. Времето на Ботас – 1:27.376 – го нареди втори. Хамилтън даде ново най-силно постижение, а Райконен излезе зад него, на 0,547 сек. Последният опит на Фетел стигна за трето място, като така пилотите на Ферари се класираха между тези на Мерцедес (Валтери е и с наказание).