Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ролята на пилота е само 20%, смята Алисън

Ролята на пилота е само 20%, смята Алисън

37
0

Техническият директор на Ферари Джеймс Алисън смята, че пилотите допринасят само с 20% от цялостното представяне на колите и отборите в съвременната Формула 1. Според него много по-голямо влияние имат шасито и двигателя, които по негово мнение съставляват останалите 80% от представянето на колата. И процентът при мотора се покачи значително през последните 3 години с въвеждането на турбмоторите с хибридни системи.

Според Алисън все още двигателите и шаситата имат приблизително равни нива на важност и значение по 40%, докато безспорно пилотите изостават в тази своеобразна класация: „Към настоящия момент, аз бих измерил нещата в размери – 20/40/40 – като 20-те процента отиват за пилотите, а двигателят и шасито са с останалия равен дял.”

Алисън добави, че очаква новите коли от 2017 г. да са по-красиви благодарение на по-правилните пропорции, по които ще се сглобяват и оформят, но все пак двигателите ще останат най-важната част: „През следващата година аеродинамиката и шаситата ще получат достатъчна доза подобрение и по-голямо значение, но мога да ви уверя, че задвижващите единици ще останат най-важната част в целия този процес.”