Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен изненадан от скоростта на колата си

Райконен изненадан от скоростта на колата си

79
0

Кими Райконен остана положително изненадан от болида си Ферари и скоростта му в квалификацията за Гран при на Япония. Финландският пилот на Скудерията се класира трети. Съотборникът му Себастиан Фетел даде четвърто време, но той има наказание заради инцидента от старта в Малайзия.

„Колата е горе-долу същата, каквато бе преди седмица. Не мисля, че и останалите екипи имат някакви особени промени. Но бях много положително изненадан от поведението на автомобила и колко бе бърз”, обясни Райконен. „Трудно бе да намерим приличен баланс, но крайният резултат е доста добър. Дотук добре, макар че трето място да не е точно желаното. Представянето бе много близко.”

Ферари използва гуми софт в Q1, а Мерцедес и Ред Бул – медиум. Запитан дали това е дало на екипа му някакво предимство, Райконен отговори: „Едва ли ще причини някаква вреда, това е сигурно. Винаги е по-лесно да имаш повече комплекти от един тип гуми, за да имаш поле за работа. Но в квалификацията не може да се стори кой знае какво. През целия уикенд досега имахме проблем с нестабилност на предницата. Дори в квалификацията преминавахме прекалено бавно първи сектор, но в крайна сметка се справихме. Редица малки детайли се напаснаха.”

Фетел също отбеляза колко добре е вървяла колата: „Третото място бе достижимо, но в Q3 допуснах малка грешка в последния етап на обиколката. Кими направи по-добър тур.

Но като цяло денят бе наистина положителен, а хората твърдяха, че нямаме никакъв шанс. Мисля, че доказахме, че болидът ни е много добър. Очевидно е, че сезонът ни бе труден досега, но резултатът ни сега е много положителен и е постигнат на трудна писта. Мерцедес изглежда е малко по-напред, но битката със сигурност ще е чудесна. Не сме твърде далеч, въпреки санкцията ми. Последните новости изглежда работят този уикенд.