Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рос Браун ще замести Екълстоун?

Рос Браун ще замести Екълстоун?

65
0
Рос Браун

Рос Браун ще замести Бърни Екълстоун и вече е подписал договор с Liberty Media, твърди немското издание Ауто Билд. Според информация международната автомобилна федерация (ФИА) се е съгласила с привличането на английския конструктор. Другите кандидати за наследници на Бърни били шефът на Ред Бул в F1 Кристиан Хорнер и главният изпълнителен директор на Формула Е Алехандро Агаг.

Съгласието на ФИА за привличането на Браун не е изненадващо. Британецът постигна голяма част от успехите в кариерата си с Ферари в периода 1997 – 2006 г., докато спортен директор на Скудерията бе Жан Тод – понастоящем президент на федерацията.

61-годишният Браун започва работа във Формула 1 през 1978 г. в Уилямс. След смяна на няколко отбора и период в Ягуар Спорткар той става технически директор на Бенетон през 1991 г., с който печели титлите през 1994 и 1995 г. (с Михаел Шумахер). След това отива във Ферари, където взима пет поредни корони (отново с Шумахер). След напускането на Скудерията през 2006 г. Браун оглавява техническия департамент на Хонда. Успява да спаси отбора при оттеглянето на японския производител от спора. Приелият неговото име екип – Браун Гран при – печели през 2009 г. титлите при пилотите (с Дженсън Бътън) и конструкторите в F1. В края на сезона тимът е продаден на Мерцедес. Рос Браун напуска в края на 2013 г.

През миналата седмица Браун посочи, че се интересува от завръщане в спорта, но не в отбор.

„Със сигурност шансът да помогна на F1 да стане по-добра е привлекателен. Това би ме заинтригувало”, обясни той и допълни: „Ако ме питате какво е нужно на F1, то според мен й е нужен план – тригодишен, петгодишен. Смятам, че не разполагаме с идеалната структура, която да създаде подобно нещо и да го прилага.”