Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул, Форс Индия и Ботас могат да загубят позициите си на...

Ред Бул, Форс Индия и Ботас могат да загубят позициите си на грида

42
0

Пилотите на Ред Бул, Форс Индия и Валтери Ботас могат да загубят постигнатите в квалификацията за Гран при на Унгария позиции заради правилото за 107% от най-доброто време в Q1. Даниел Рикиардо се класира трети в сесията, Макс Верстапен – четвърти, Нико Хюлкенберг – девети, Валтери Ботас – десети, а Серхио Перес – 13-ти.

Правилото (35.1 от спортния правилник на F1) гласи, че всеки пилот, чийто резултат в първи квалификационен сегмент надвишава 107% от най-доброто постижение в Q1 или не даде време, „няма да получи позволение да участва в състезанието. При извънредни обстоятелства, които могат да включват постигането на достатъчно добро време за обиколка в свободна тренировка, стюардите могат да разрешат на автомобила да стартира. Всеки пилот, получил такова разрешение, ще бъде в края на стартовата решетка след прилагането на всичко останали санкции.”

Първият квалификационен сегмент на Хунгароринг бе истински хаос. Той стартира 20 минути след официално обявения начален час заради пороен дъжд. 5 минути след началото бе прекратен, тъй като пороят плисна отново. Последваха още три спирания – заради катастрофи на Маркус Ериксон, Фелипе Маса и Рио Харианто. Накрая оставаха 1:18 минути от накъсаната сесия на Q1 и рейс контролът реши, че няма да рестартира повече сегмента.

През това време завършването на обиколка бе истинска битка и в крайна сметка 11 пилоти се оказаха с времена, по-слаби от 107% от най-доброто постижение – това на Нико Розберг. Петима от тях продължиха борбата в следващите части на квалификацията, а четирима стигнаха до топ 10.

Според непотвърдена информация първоначално стюардите били готови да приложат цитираното правило за 107%, което означава Рикиардо, Верстапен, Хюлкенберг, Ботас и Перес да отидат в дъното на решетката. Един от отборите обаче поискал квалификационните регулации да бъдат възприемани като едно цяло и да се приложи точката (35.2 iii от спортния правилник на F1), в която се казва, че „първите 10 позиции ще бъдат заети от болидите, взели участие в Q3, като най-бързият ще заеме първа позиция.”