Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул, Форс Индия и Ботас запазиха позициите си

Ред Бул, Форс Индия и Ботас запазиха позициите си

50
0

Пилотите на Ред Бул, Форс Индия и Валтери Ботас запазиха позициите си на стартовата решетка за Гран при на Унгария.

Даниел Рикиардо, Макс Верстапен, Нико Хюлкенберг, финландският състезател на Уилямс и Серхио Перес и бяха разследвани заради факта, че времената им от Q1 са над 107% от най-доброто постижение в сегмента.

Стюардите постановиха, че взимат решение за запазване на позициите по точка 35.2 a) iii от спортния правилник, а не по 35.1 въз основа на извънредни обстоятелства.

Според 35.1 пилот, чието време в Q1 е над 107% от най-доброто постижение в сегмента, не може да стартира или получава изрично разрешение да стартира, но от дъното на грида. Другата точка постановява, че първите 10 позиции на грида се заемат от участвалите в Q3 състезатели.

Решението е окончателно и други отбори не могат да го обжалват (според точка 17.2 d) от спортните правила – „обжалвания не могат да се правят срещу решения, взети от стюардите във връзка с член 35.1”).

Разследвани бяха още шестима пилоти, чийто времена от Q1 надхвърляха 107% от постижението на Нико Розберг в Q1. В случаите на Джолион Палмър (Рено), Фелипе Маса (Уилямс), Кевин Магнусен (Рено), Маркус Ериксон (Заубер), Паскал Верлайн (Мейнър) и Рио Харианто (Мейнър) бе решено, че те получават разрешение да стартират, а на грида ще се подредят спрямо реда си на подреждане в последната свободна тренировка (точка 35.1). Редът им в класирането в съботната сутрешна сесия бе такъв, че размествания между тях не настъпиха.