Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рон Денис пред сериозна сделка с китайски инвеститори

Рон Денис пред сериозна сделка с китайски инвеститори

38
0

Когато Рон Денис отне властта на Мартин Уитмарш в отбора на Макларън, той обеща нов главен спонсор и нов инвеститор в екипа от Формула 1. Досега това негово обещание не е спазено, но според последните информации това скоро може да се промени. И по-точно става дума за това, че неговият дългогодишен партньор Мансур Оджех може да продаде част от своя дял или дори целия си дял на китайско предприятие.

Саудитецът, който е и шеф на TAG, е съсобственик в Макларън Груп (част от която е отборът от Формула 1, но не и производителят на спортни автомобили Макларън Аутомотив) от началото на 80-те години на ХХ век. Той притежава 25%, а други 25% са собственост на Рон Денис. Бахрейнският държавен фонд Мумталакат притежава останалите 50%.

След събитията от последните години Мумталакат имат желание да намалят своето участие на 30%, а самият Денис иска да увеличи дяловете си на 30%. Все още не е намерено решение, какво и на кого ще бъде продадено, но зад кулисите от дълго време се водят преговори. Източник от бахрейнския фонд е потвърдил преговорите с китайска компания.

„Ние оценяваме фирмата на Х, китайците на Y и след това разминаване в оценките сега търсим база, на която да се срещнем“, обяснява източникът. Смята се, че зад китайския инвеститор може да е и самият Рон Денис, който твърди че от години преговаря с представителите на най-сериозно развиващата се в последните години икономика. Досега обаче не се е стигнало до сделка, като последната среща трябва да е станала в Сингапур, когато Денис е имал на гости китайска делегация.