Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рон Денис обмисля дали да съди Макларън

Рон Денис обмисля дали да съди Макларън

54
0

Рон Денис обмисля дали да съди Макларън за неправилно освобождаване от постовете му на председател и главен изпълнителен директор на Макларън Технолъджи Груп. 69-годишният англичанин бе принуден да се оттегли от останалите акционери в компанията – Мансур Оджех (и двамата притежават по 25%) и Мумталакат (бахрейнският фонд има останалите 50%).

Денис смята, че принудителното му напускане на ръководните постове поставя под съмнение редица големи търговски договори и сваля значително стойността на компанията. Според информация на британския вестник „Таймс” следващата му стъпка може да е иск, който обаче би задълбочил кризата в Уокинг.

При опит да осуети отстраняването си, Денис подаде иск пред лондонския Върховен съд. В него бе посочена оценка от застрахователния брокер Aon, според която напускане на Рон може да свали до 160 милиона паунда от оценката на Макларън. Според адвокатите на Денис освобождаването му би нарушило задълженията на директорите да пазят компанията. Съдия Джефри Вос обаче отказа да наложи възбрана върху действията на Оджех и Мумталакат. В решението си той отбелязва, че иск за вреди би трябвало да е „адекватен вариант за каквито и да са щети, нанесени на Денис като акционер”. Съдията допълни, че изпитва сериозни съмнения за реално нанесени на Рон щети.

Последният опит на Денис да придобие пълен контрол върху Макларън бе от октомври, когато представи пред борда на директорите оферта от китайски консорциум за придобиване на британската компания. Офертата, отправена от сдружение между банка, инвестиционен фонд и няколко души, разполагащи със сериозни средства, бе на стойност 1,6 милиарда паунда. Оджех и Мумталакат обаче отказаха да продават именно заради възможността англичанинът да се сдобие с пълен контрол над Макларън Технолъджи Груп.

Денис отказа коментар на информацията за възможно дело, а Оджех и Мумталакат не са отговорили на молбата за такъв от страна на „Таймс”.

Принудителното отстраняване на Денис дойде след личностен сблъсък между англичанина и Оджех, който е един от най-старите му бизнес партньори. Двамата на няколко пъти през последните години се оказваха на противоположни мнения. Рон дори се възползва от отсъствието на Мансур, за да отстрани Мартин Уитмарш в началото на 2014 г., след като през 2012-ва двамата са на противоположни мнения относно участието на Макларън в Гран при на Бахрейн. Надпреварата на Сахир през 2011 г. бе отменена заради политически размирици.