Начало Други Алонсо спечели 24-те часа на Льо Ман

Алонсо спечели 24-те часа на Льо Ман

123
0

Фернандо Алонсо спечели 24-те часа на Льо Ман при първото си участие в прочутата надпревара за издръжливост. Испанецът триумфира заедно съотборниците си в Тойота №8 – Казуки Накаджима и Себастиан Буеми.

Това е първи успех в Льо Ман за японския тим, който обаче дойде в надпревара, в която неговите прототипи реално нямаха конкуренция от други заводски отбори.

Успехът на Тойота е двоен, след като на второ място завърши другият екипаж с номер 7 с пилоти Майк Конуей, Камуи Кобаяши и Хосе Мария Лопес. Последните имаха сериозни драми в края на състезанието.

Първо 1 час и 40 мин преди края Кобаяши намали рязко темпото заради предполагаем технически проблем, но след 2-3 мин отново тръгна със състезателно темпо и запази второто място. По-късно се оказа, че Кобаяши просто е пропуснал момента за влизане в бокса, и за да не му свърши горивото, е намалил темпото.

Преди това имаше и завъртане за Хосе Мария Лопес. Кобаяши изтърпя и две наказания – спиране за 10 сек в бокса за по-дълги серии от обиколки от разрешеното без спиране в пита. Двата екипажа на Тойота отнесоха и 3 наказания по 1 мин за висока скорост в жълтите зони. Това направи дистанцията между двата прототипа на финала повече от 2 обиколки

На 3-а позиция завърши Rebellion R13 №3, зад волана на който на финала бе Густаво Менезес. Той и съотборниците му Матиас Бече и Томас Лоран изостанаха на 12 обиколки от водещата Тойота. На 4-а позиция завърши Rebellion R13 №1 с Андре Лотерер, Бруно Сена и Нийл Джани.

В клас LMP2 спечели екипът на G-Drive Racing с номер 26 с Oreca 07 и пилоти Жан-Ерик Верн, Роман Русинов и Андреа Пизитола. В LM GT Pro победиха Михаел Кристенсен, Кевин Естр и Лоранс Вантхоор с Порше 911 RSR, а в LM GT Am на първо място е Dempsey Proton Racing с Порше 911 RSR, пилотиран от Кристиан Риед, Мат Кембъл и Жулиен Андлоер.