Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено преговаряли с Форс Индия на Спа

Рено преговаряли с Форс Индия на Спа

49
0
Виджай Маля,Отмар Шафнауер

Рено все още не са взели решение за своето бъдеще, но по всичко изглежда, че от трите възможности, които има френския производител (напускане на спорта, създаване на собствен отбор и продължаване на работата само като производител на задвижващи системи) е предпочетена тази с изграждането на собствен отбор. Смяташе се, че най-естественият ход е Рено да се върне в Енстън, като закупи финансово закъсалият отбор на Лотус.

По време на уикенда в Белгия обаче стана ясно, че французите са проявили интерес в закупуването на Форс Индия. Поради тази причина Ален Прост като представител на Рено се е срещнал в събота вечер с тим боса Виджай Маля.

„Рено помолиха за разговор, а ние разговаряме с удоволствие с всички“, обясни Маля след срещата. „Те се оглеждат, какви са възможностите им при създаването на собствен тим. Ален ми обясни откровено, че все още не е взето никакво решение. Аз му благодарих за откровеността. В момента те проверяват възможностите си и говорят с доста отбори.

Той искаше да разбере от мен какво е актуалното състояние в екипа по отношение на собствеността. Проведохме много мил разговор.“

Това е втори разговор, след като Рено са потърсили индиеца още през месец март.

„Тогава през март те помолиха за всички финансови данни, които можем да им дадем“, продължава индиецът. Тъй като се базира в Силвърстоун, Форс Индия отговаря по британските закони и трябва веднъж годишно да представя своя баланс. Числата са достъпни за всеки и могат да се видят в компанията House под номер на фирмата 03660294. Там е ясно видимо, че в момента Форс Индия е собственост на три страни – Маля, Сахара и холандската фамилия Мол.

„Аз имах мандат да преговарям от името на тримата собственици. Ако се стигне до сделка разбира се ще трябва да се водят дълги преговори. Не мога да решавам еднолично, но съм сигурен, че моето решение ще бъде взето под внимание. Вчерашният разговор трябваше да даде отговор на това, какво точно мислят от Рено. Бях попитан, дали мога да си представя ситуация, в която оставам съсобственик, но мажоритарния пакет се държи от Рено. Ако бях казал не, разговорите щяха да са приключили. Затова казах, че бих помислил върху това, защото исках да разбера какво ще ми донесе оставането в отбора с миноритарен пакет акции.“

На разговора освен Маля и Прост са присъствали още Отмар Шафнауер и Роб Фърнли от Форс Индия и бизнес мениджъра на Рено Антоан Манян.

„Попитах Ален какви са амбициите на Рено. Той заяви, че все още нищо не е решено, но ако Рено се завърне със свой отбор, те ще искат да станат световни шампиони. Всякакви други амбиции разбира се биха ме изненадали.“