Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено и Ферари инвестираха значително по-малко ресурси от Мерцедес, заяви бивш шеф...

Рено и Ферари инвестираха значително по-малко ресурси от Мерцедес, заяви бивш шеф на Рено

41
0
Рено Спорт F1

Конвенционалният подход и по-малкото изразходвани средства от Рено и Ферари в сравнение с Мерцедес за разработване на новите задвижващи системи за F1 са причините за настоящата доминация на тима от Бракли. Това заяви бившият шеф на Рено Спорт F1 Жан-Мишел Жалиние.

– Когато Ферари и Рено постигат подобни резултати, а Мерцедес има значително предимство, то първото нещо, което трябва да се види, е инвестицията. В Рено бе запазено същото ниво, докато Мерцедес вдигнаха много високо летвата, вложиха сериозни средства, ресурси и технологии. В резултат на това са по-добре подготвени от нас и италианците. В падока се чуваше за тези огромни – и според нас – непропорционални инвестиции на Мерцедес, но можеше ли да се вярва на слухове или не? В крайна сметка се оказа вярно. Ясно е, че ние и Ферари инвестирахме значително по-малко ресурси в проектите си. Във Вири сме 320 души. Мерцедес са общо 1250 – шаси и двигатели. С такива ресурси може да разработваш не просто по едно решение, а да работиш паралелно по две или дори три по време на развойната фаза – обясни Жалиние пред Ото Ебдо.

Той е категоричен, че Рено са свършили всичко „съвършено правилно, като се имат предвид наличните ресурси”. В същото време Жалиние признава, че Мерцедес са избрали по-добрия подход – да направят един цялостен пакет вместо да разпиляват усилията си да напасват всичко към изискванията на отделни екипи:

– Предимството на Мерцедес е фактът, че разполагат с оптимизирана версия на шасито и двигателя за собствения си екип. Задвижващите системи са еднакви за тимовете, с които работят и които могат да ги адаптират, но на свой риск.

Жалиние напусна поста си миналия месец, посочвайки лични причини за решението си. Почти веднага след това на мястото му бе назначен Сирил Абитебул, който бе шеф на Катерам допреди Тони Фернандес да продаде тима.