Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено обмисля много опции, включително оттегляне от F1, заяви Абитебул

Рено обмисля много опции, включително оттегляне от F1, заяви Абитебул

38
0

Рено обмисля много опции за по-нататъшното си развитие във Формула 1, включително оттегляне от спорта, заяви управляващият директор на Рено Спорт F1 Сирил Абитебул. Сблъсъкът между него и шефа на Ред Бул Кристиан Хорнер по време на днешната пресконференция на пистата Сепанг бе очакван с огромен интерес вследствие на разменените през последните седмици остри реплики.

Абитебул и Хорнер не влязоха в открит конфликт, като французинът дори призова неколкократно всички да оставят зад гърба си Гран при на Австралия и станалото в Мелбърн. Той заяви, че Ред Бул, Торо Росо и Рено са останали разочаровани от резултатите през първия състезателен уикенд.

„Аз самият съм безкрайно огорчен заради количеството вложена работа и нивото на очаквания, което имахме за тази година. Всеки има свое предизвикателство, а ние не бяхме на желаната позиция. Това доведе до сериозно раздразнение и може би някои коментари, които бяха неоправдани и от двете страни. Приоритетът на Рено в момента е да поправи задвижващата система. Стартът в Мелбърн не бе очакваното начало на сезона – и на пистата, и извън нея. Така че преди да започнем изобщо да мислим за друго, трябва да оправим всичко с двигателя. След това ще разгледаме ситуацията от маркетингова и стратегическа гледна точка и ще видим дали може нещо да се направи по-добре в сравнение с настоящата ни позиция. Понастоящем сме фокусирани върху работата си”, допълни Абитебул.

Управляващият директор на Рено Спорт F1 бе помолен да коментира информацията, че френският производител може отново да стане част от Гран при със свой отбор. „Мога да потвърдя, че обмисляме много опции, включително оттегляне от Формула 1”, отговори Абитебул. „Честно казано, преглеждаме дали Формула 1 влияе твърде лошо на репутацията на Рено, дали компанията получава достатъчно срещу вложението си и имайте предвид, че като доставчик на двигатели нямаме финансово поощрение за развитие на агрегатите. Смятаме, че сме партньор, който заслужава доверие и искаме да продължим да се състезаваме сред най-добрите марки. Но както споменах, засега фокусът ни е върху задвижващите системи.”

Абитебул призна, че бордът на Рено не е останал доволен от коментарите срещу компанията след Гран при на Австралия. Той обаче отрече да е получавал нареждане от началниците си да нападне Ред Бул.

Тимът на Торо Росо е смятан за най-вероятната цел на Рено, ако френският концерн реши да придобие отбор. Шефът на екипа от Фаенца Франц Тост заяви, че подобно нещо би било фантастична възможност за тима и продължи: „Отборът ни иска да се установи сред първите пет в конструкторския шампионат и да работи заедно, да е притежаван от производител би било точно тази стъпка, която да ни придвижи в първите пет екипа.”