Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг прекъсна серията на Хамилтън с победа в квалификацията в Барселона

Розберг прекъсна серията на Хамилтън с победа в квалификацията в Барселона

64
0

Нико Розберг успя да прекъсне серията на Люис Хамилтън от четири победи в квалификациите през този сезон и да спечели тренировката за място в Барселона. Германецът изпревари с близо 0,3 сек своя съотборник в екипа на Мерцедес. Трети остана Себастиян Фетел от отбора на Ферари.

Розберг потвърди впечатленията от сутрешната тренировка, че се справя по-добре с медиум сместа и за първи път от началото на сезона успя да постигне по-добро време от съотборника си в квалификацията. Чудесно представяне показаха и пилотите на Торо Росо, който заеха пето (Карлос Сайнц) и шесто (Макс Верстапен) място. Четвърти пък се класира Валтери Ботас (Уилямс), а Кими Райконен може да бъде разочарован от представянето си, след като допусна грешка на седми завой в решителния си опит и остана седми със своето Ферари. Данил Квят зае осма позиция, следван от Фелипе Маса (Уилямс) и съотборника си в екипа на Ред Бул, Даниел Рикиардо.

Температура на въздуха в началото на квалификацията бе 25 градуса, а тази на асфалта отново бе достигнала сериозни стойности, като термометрите отчитаха 45 градуса. Това отново обещаваше трудности за пилоти, както в петъчния ден.

Нико Розберг поведе след първото си излизане с твърдите гуми, оставяйки втория Карлос Сайнц на повече от секунда зад себе си в тези ранни минути на първата част на квалификацията. Оставането му на върха обаче бе за кратко, защото Хамилтън подобри времето му с 0,3 сек. отново с твърди гуми. Фетел и Маса пък се наредиха на трето и четвърто място, също разчитайки на по-твърдата смес.

Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън потвърдиха напредъка в Макларън, записвайки пето и шесто време. В дъното пък освен колите на Мейнър, оставаха тези на Лотус и Заубер.

Въпреки първото си време Хамилтън излезе отново с твърдите гуми и успя да подобри още веднъж времето си, докато Райконен с медиум записа второ време на малко под 0,3 сек зад британеца. Скоро обаче Розберг успя да си върне втората позиция, правейки опит отново с твърди гуми.

Истински трилър се разрази в последните секунди на първата част, като пилотите от долната половина на класирането успяваха да подобрят значително постиженията. Така излезлите най-рано за последните си опити пилоти на Форс Индия, Нико Хюлкенберг и Серхио Перес се оказаха под чертата, допълвайки Уил Стивънс и Роберто Мери от Мейнър. Последното място при отпадащите пък зае Маркус Ериксон от отбора на Заубер.

В крайна сметка само пилотите на Мерцедес и Себастиян Фетел успяха да спестят по един комплект медиум гуми. Още при първото си излизане във втората част те заложиха именно на този тип, като Розберг поведе с впечатляващото време от 1:25.166 мин. оставяйки съотборника си на почти 0,6 сек. Райконен бе трети на 0,9 сек, а Фетел четвърти на 1 сек от своя сънародник. Ботас, Верстапен, Маса и Сайнц пък допълваха първите 8 след първите опити. Пилотите на Ред Бул бяха последните над чертата, като под нея останаха колите на Лотус, Макларън и Фелипе Насър със Заубер.

Първите петима във втората част дори решиха, че няма смисъл да излизат отново. И действително до големи размествания не се стигна. Пилотите на Лотус и Макларън допълнени от Фелипе Насър трябваше да си разпределят местата под чертата. Грожан успя да изпревари Малдонадо, Алонсо завърши 13-и, следван от Бътън и Насър.

Така за първото място в квалификацията в крайна сметка останаха да се борят състезателите на Мерцедес, Ферари, Уилямс, Торо Росо и Ред Бул.

Розберг поведе с 1:24.681 мин. след първите опити в последната част. Хамилтън остана втори на близо 0,3 сек. Фетел бе трети, следван от Ботас, Райконен и Верстапен. Маса, Сайнц, Рикиардо и Квят явно бяха решили да направят само по един опит, за да съхранят гуми за състезанието.

Условията на пистата явно се бяха влошили за тези последни опити, след като нито Розберг, нито Хамилтън успяха да подобрят времената си. Така германецът за първи път през тази година успя да победи своя съотборник в квалификацията. Трети остана Себастиян Фетел, а четвърти завърши Валтери Ботас. Карлос Сайнц и Макс Верстапен от екипа на Торо Росо показаха чудесно представяне, за разлика от Кими Райконен, който заради грешка при последния си опит остана седми. Останалите места в топ 10 заеха Данил Квят, Фелипе Маса и Даниел Рикиардо.