Начало Рали Рали Мексико стартира със забележителна фиеста в Мексико Сити

Рали Мексико стартира със забележителна фиеста в Мексико Сити

44
0

Рали Мексико, трети кръг от световния рали шампионат за 2017 г., започна със забележителен празник на площад Сокало в сърцето на Мексико Сити. Хиляди се събраха да наблюдават и чуят автомобилите на място, известно и от последния филм за прочутия британски таен агент Джеймс Бонд „Спектър“. То е известно още като Централния площад или Площадът на конституцията и там бе създадено специално 1,57-километрово трасе за суперспециална отсечка.

По принцип е необичайно WRC отборите да започват рали в самолет, но точно така стартира денят на тимовете. Всички се събраха на летището в Леон и след едночасов полет пристигнаха в Мексико Сити. След серия промоционални събития екипажите най-накрая получиха шанс да огледат трасето. Точно тогава буря връхлетя града, наводнявайки напълно отсечката. Дъждът не трая дълго. Привечер площадът се пълнеше с хиляди фенове, ентусиасти и просто любопитни хора, а първите коли вече преминаваха по дистанцията, изпъстрена тук-там с локви. Постепенно трасето изсъхна, а след двете преминавания Юхо Ханинен води в класирането.

„Нямахме никакви проблеми. В отсечката всъщност имаше повече сцепление, отколкото очаквах и това бе изненадващо след дъжда. Страхотно е да водя във WRC състезание за първи път в кариерата си, но дистанцията дотук бе просто забавление. Концентрирахме се върху това да я преминем без грешки, а колата бе лесна за управление. Истинското предизвикателство започва в петък”, коментира Ханинен.

От Танак се нареди втори (+1,6 сек), следван от Крис Мийк (+1,6), Тиери Нювил (+2,6), Хейдън Падън (+3,2), Себастиен Ожие (+4), Дани Сордо (+6), Яри-Мати Латвала (+6,2), Понтус Тидеманд (+6,7), Лоренцо Бертели (+10,3) и т.н.

„Страхотен начин за старт на рали!”, възкликна след приключението Нювил. „Беше истинска чест да участваме в суперспециален етап на такова изключително място. Рали Мексико вече имаше може би най-добрата стартова церемония през целия сезон – тази в Гуанахуато, където толкова хора се събираха да ни приветстват, а това е още една стъпка напред. Феновете в Мексико са страшно ентусиазирани и е прекрасно да си част от този невероятен спектакъл. Допадна ми решението да направим две преминавания на отсечката. И за нас е добре, след като изминахме толкова път, както и за феновете – да гледат по-дълго WRC автомобилите.”

Падън също бе изумен: „Леле! Всъщност това е всичко, което мога да кажа. Знаехме, че ще е нещо специално, но тази атмосфера бе изключителна. Чувството да караш пред тези хора е невероятно, при това на такова място.”