Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг начело в Остин след първата свободна тренировка

Розберг начело в Остин след първата свободна тренировка

67
0
Остин

Нико Розберг завърши начело в първата свободна тренировка на пистата в Остин. Германският пилот на Мерцедес остави зад себе си пилотите на Ред Бул Данил Квят и Даниел Рикиардо. Световният шампион Люис Хамилтън остана пети, след като пред него се нареди и Карлос Сайнц от екипа на Торо Росо. Фетел и Райконен от отбора на Ферари пък заеха шеста и осма позиции, като между тях се нареди втория пилот на Торо Росо Макс Верстапен.

Първата свободна тренировка започна с дъжд, който обаче скоро спря. Въпреки дъжда температурата на въздуха бе 25 градуса, а тази на асфалта 26 градуса. Скоро дъждът спря, но трасето оставаше мокро. Пилотите започнаха излизанията си с гуми за мокро, но не след дълго стартира използването и на интермедия.

Нико Розберг излезе начело след първия половин час, като зад него се наредиха пилотите на Ред Бул Данил Квят и Даниел Рикиардо. Хамилтън бе едва четвърти след първото си излизане на мокро, а Фетел и Райконен бяха шести седми зад Карлос Сайнц.

По интересни от случващото се на пистата бе новостите по колите. Рено използваха последните си възможности за подобряване на двигателя, но въпреки очакваното от французите подобрение с 0,3 сек на обиколка, от Ред Бул прецениха, че подобрението (което според тях е едва 1,5 сек. на обиколка) не си струва наказанието за смяна на моторите.

В Макларън пък изпробваха ново крило, което обаче не можеше да компенсира липсата на скорост на правите. В Мерцедес пък експериментираха с допълнителни отвори около кутията за въздух над главата на пилота, които трябваше да подобрят охлаждането на хибридните системи.

При тези условия излизанията извън очертанията на пистата бяха доста, като за щастие липсваха по-сериозни инциденти.

В Лотус имаха проблеми със скоростната кутия на болида на Малдонадо, които доведоха до това, че венецуелецът пропусна цялата първа свободна тренировка. Съотборникът му Грожан пък се представяше доста скромно, нареждайки се 15-и половин час преди края на сесията.

Точно по същото време и трафика на пистата намаля значително, защото трасето не бе изсъхнало достатъчно за да бъдат сложени сликове, а пък от друга страна бе достатъчно сухо, за да се износват бързо гумите интермедия. Пилотите предпочитаха да пестят този тип гуми, защото дъжд се очаква и през съботния ден. Така в последния половин час рядко можеше да се види по повече от една кола на трасето, а класирането остана без промени. Така Розберг остана начело в първата свободна тренировка, следван от Квят и Рикиардо. Сайнц бе излязъл на четвърта позиция. Хамилтън и Фетел бяха пети и шести.