Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено: При тези високи разходи не можем да бъдем само производител на...

Рено: При тези високи разходи не можем да бъдем само производител на задвижващи системи

47
0

Разговорите в Рено за бъдещето във Формула 1 продължават. И изглежда, че слуховете за планирано поемане на отбор стават все по-реални. Разговорите между Бърни Екълстоун и шефът на концерна Карлос Гон явно са подсказали на последния, че разходите във Формула 1 са прекалено сериозни, за да остане Рено единствено и само производител на задвижващи системи. Гон смята да търси допълнителна изгода и възвръщане на капиталовложенията посредством рекламата, която би имал концерна със собствен отбор.

„Единственото, което можем да кажем със сигурност е, че според нас моделът с участие във Формула 1 само като производител на задвижващи системи не работи с новите правила за двигателите“, обяснява спортният директор на Рено Сирил Абитебул. „Изразходваните средства са толкова сериозни, че печалбата от продажбата на задвижващи системи не са достатъчни, за да оправдаят тези разходи. Част от причините за това е, че Мерцедес поставиха летвата доста високо и за да сме на тяхното ниво трябват разходи.

Ако те не бяха поставили летвата толкова високо, тогава може би разходите щяха да са по-ниски и ролята на производител на задвижващи системи щеше да е по-доходоносна. Но сега ние трябва да влагаме повече и затова трябва да получаваме повече, включително от маркетингова перспектива.“

Сегашните договори на Ред Бул и Торо Росо изтичат в края на 2016 г. и въпреки някои търкания през тази година Абитебул не изключва удължаването на настоящите контракти.

„На теория маркетинговата стойност на партньорството ни с Ред Бул е добра, заради което вярвам в бъдещето на Ред Бул.“

Други възможни варианти за Рено са по-сериозно обвързване с Форс Индия, Лотус или Заубер. Според Абитебул срещата в Монако е била важна, защото Гон е информирал Екълстоун за дългосрочните планове на концерна.

„Имаше много коментари от хора, които не са свързани с Рено, затова тази среща бе добра възможност да се говори с Бърни без посредник.“