Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг най-бърз в петъчния ден в Сао Пауло

Розберг най-бърз в петъчния ден в Сао Пауло

40
0

Нико Розберг завърши на първа позиция петъчния ден, след като даде най-добро време и във втората свободна тренировка в Сао Пауло. Германецът отново изпревари своя съотборник в екипа на Мерцедес, Люис Хамилтън, чието изоставане бе от 0,2 сек. Трети донякъде изненадващо се нареди Кими Райконен, чийто съотборник Фернандо Алонсо получи повреда в своето Ферари, причинила зрелищни пламъци и прекъсване на сесията. Даниел Рикиаро от екипа на Ред Бул завърши четвърти, следван от пилотите на Уилямс, Валтери Ботас и Фелипе Маса. Седмото място бе за Алонсо, а топ 10 допълниха Квят (Торо Росо), Фетел (Ред Бул) и Магнусен (Макларън).

Температурите се увеличиха значително за началото на втората сесия. Тази на въздуха доближи 30 градуса, а тази на асфалта 50 градуса.

Гутиерес и Бътън бяха сред първите пилоти излезли на пистата. Това бе напълно разбираемо след като не успяха да направят никаква сериозна подготовка в първия час и половина. Трафикът на пистата в тези начални минути обаче не бе особено сериозен. Магнусен с болид на Макларън постигна първо време, което бе далеч от даденото от Нико Розберг през първата част. Зад него пък се нареди пропусналия първата сесия Валтери Ботас.

Адриян Сутил направи странно завъртане в бавен завой в началото на втория сектор. И докато проблемите за пилота на Заубер не изглеждаха толкова сериозни след като той успя да овладее колата си, то тези за Жан-Ерик Верн изглеждаха непоправими. Френският пилот на Торо Росо, който пропусна първата част, отстъпвайки колата си на Макс Верстапен, бе принуден да спре след като от екипа му подадоха сигнал за възможна повреда, ако не преустанови обиколката си моментално. Това означаваше, че той ще остане без възможност да подготви колата си в петъчния ден.

Същият проблем стоеше и пред Серхио Перес, след като колата му бе ударена в първата сесия от Даниел Хункандела. Така и мексиканският пилот на Форс Индия щеше да има само третата свободна тренировка за да подготви колата си за квалификацията и състезанието.

Люис Хамилтън поведе след първия половин час, следван от Даниел Рикиардо и от съотборника си Нико Розберг. Фернандо Алонсо, Фелипе Маса и Кими Райконен пък допълваха топ 6. Розберг бързо успя да прескочи Рикиардо, но изоставането му спрямо Хамилтън остана малко над 0,2 сек.

Себастиян Фетел за разлика от съотборника си продължаваше да не може да намери правилния баланс за своя болид. След като имаше проблеми със спирачките в първия 1,5 ч., сега германецът се оплакваше от прекомерно износване на двете десни гуми.

Около средата на втората сесия всички пилоти с изключение на Ромен Грожан се прибраха в бокса, вероятно за да започнат изпитанията с меките гуми. Французинът обаче се мъчеше да намери близо 0,5 сек, които го деляха от съотборника му в екипа на Лотус, Пастор Малдонадо, който се движеше седми и който бе показал добро представяне и в първата сесия.

Даниел Рикиардо бе първият пилот направил опит с меките гуми и успя да излезе начело, но след като пресече изцяло първия завой, който не успя да вземе.

Розберг обаче бързо му отне първата позиция, след като успя да постигне време от 1:12,123 мин. което бе по-добро с 0,6 сек от това на наредилия се на втора позиция Хамилтън. Ботас и Маса се наредиха на четвърта и пета позиции след тези първи опити с меките гуми, а Квят, Алонсо и Фетел допълваха топ 8.

Хамилтън успя да намали изоставането си на 0,2 сек, но продължаваше да е втори. Кими Райконен направи чудесна обиколка и излезе трети, но малко по-късно направи грешка в началото на третия сектор и бе принуден да се прибере в бокса.

В последния половин час повечето пилоти заложиха на дълга серия от обиколки с меките гуми. Това означаваше по-малко възможности за размествания. Тези възможности намаляха още повече, след като колата на Фернандо Алонсо се запали на края на обратната права след проблем с двигателя и тренировката бе прекратена.

Сесията бе подновена 15 минути преди края ѝ. Всички пилоти с изключение на Алонсо, Верн и Перес се хвърлиха на пистата за да видят, какво ще е износването на меките гуми в дълга серия от обиколки.

Не особено добре преценено пускане на Фелипе Маса от бокса на Уилямс за малко не доведе до удар с Кими Райконен в питлейна. Малко по-късно обаче сесията отново бе спряна заради повреда в колата на Естебан Гутиерес близо до мястото, където проблеми имаше и Алонсо.

В същото време облаците над пистата започнаха да се сгъстяват, което вероятно означаваше дъжд в края на деня, което щеше да направи работата в събота доста трудна заради липсата на достатъчно гума по трасето. Говореше се дори за вероятност от дъжд и в съботния ден, който да обърка още повече картината.