Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено постигна почти всичките си цели на първия предсезонен тест, заяви Тафен

Рено постигна почти всичките си цели на първия предсезонен тест, заяви Тафен

17
0

Оперативният директор на Рено Спорт F1 Реми Тафен заяви, че френският производител е постигнал почти всичките си набелязани цели за първия предсезонен тест на отборите от Формула 1.

Подготовката на екипите за новия сезон започна с четиридневни тренировки на пистата Херес в Испания. Рено ще работи тази година само с два отбора – Ред Бул и Торо Росо, като досега бе многократно подчертавано, че това позволява по-голямо съсредоточаване върху тях и съответно по-добро взаимодействие. Задвижващите системи на френския производител са подобрени спрямо миналогодишните и основната цел за пробите на Херес бе да се изпитат новостите.

Ред Бул и Торо Росо покриха повече от 2400 километра в рамките на тренировките.

– Тази година започнахме на чисто и си поставихме нови, агресивни цели. Изминалата седмица бе първата стъпка в работата и изпълнихме почти всичко набелязано. Основните цели бяха да интегрираме изцяло задвижващите системи с шаситата на партньорите ни, да елиминираме спънките и да натрупаме колкото се може по-голяма дистанция – обясни Тафен. – С двата отбора покрихме над 2400 км и на настоящия етап можем да сме сравнително доволни. Торо Росо вървеше особено добре и представянето на STR10 е съпоставимо с това, което трябва да постигне този сезон.

Той допълни, че някои от възникналите проблеми се дължат на крайния подход – периферията в частност е тествана възможно най-агресивно. На следващите изпитания в Барселона компонентите ще бъдат подложени на максимално натоварване, за да се види къде са границите. Тафен каза също така, че всички са научили много и вече са приложени мерки, които да предотвратят следващи проблеми.

– Тестът бе продуктивен и потвърди, че сме поели в правилната посока по отношение на развитието си – заяви и управляващият директор на Рено Спорт Сирил Абитебул. – Това е окуражаващо, като се има предвид влиянието на скорошното изясняване на правилата и т.н. Да, появиха се някои неща, но нямаше никакви неприятни изненади. Наясно сме с всички повреди – някои от тях дори бяха очаквани, така че няма изоставане.

Абитебул добави, че в момента не може да се каже какво е представянето на Рено спрямо останалите производители на задвижващи системи, тъй като екипите работеха по различни програми. Това на френските двигатели обаче е „на очакваното ниво – резултатите от стендовете бяха потвърдени на пистата”. Той все пак посочи, че след месец колите ще са много различни и че Мерцедес все още са начело по отношение на издръжливостта.