Начало Moto News Роси: Второто място на Сепанг е важно за шампионата

Роси: Второто място на Сепанг е важно за шампионата

47
0

Валентино Роси бе доволен от второто си място на пистата Сепанг в Малайзия както заради това, че отдавна не се бе качвал на подиума на едно от любимите си трасета, но и заради увеличения си шанс да вземе вицешампионската позиция в първенството.

Италианецът е втори в класирането с 275 точки – 12 повече от актива на съотборника му Хорхе Лоренсо, който бе трети на Сепанг. Трети в общото подреждане е Дани Педроса (Хонда) с 230.

– Отдавна не се бях качвал на подиума на Сепанг – мисля, че чак от 2010 г., а обичам тази писта. Миналогодишното изживяване бе особено разочароващо, тъй като загубих десет секунди, при това на едно от най-силните си трасета. Но това второ място е важно, особено за шампионата. Имахме доста проблеми през уикенда, търсейки точните настройки за мотора. Изобщо не бях силен в тренировките, не можех да карам на 100%, но продължихме да работим и накрая подобрихме значително машината. Променихме реглажите, особено разпределението на теглото. Загубихме в някои аспекти – прецизност и смяна на посоката, но пък моторът направо заобича гумите. Това бе ключът. Направихме още една стъпка и поведението бе фантастично в състезанието. Стартирах добре и в началото направихме чудесна битка с Хорхе. След това видях Марк [Маркес], който бе бърз, но не и безумно бърз, така че си помислих, че може би имам шанс да спечеля. Поддържах темпото му и след като ме изпревари, но накрая аз трябваше да намаля. Той запази същия ритъм, беше по-силен и спечели. Но въпреки всичко второто място е страхотно – обясни Роси.

Валентино допълни, че през 2014 г. е удвоил подиумите и победите си в сравнение с представянето от миналия сезон, но остава още един кръг и битката за второто място в шампионата:

– Винаги съм имал проблеми във Валенсия по време на кариерата си. Но целта ми е да се боря за подиум и да съм конкурентоспособен в състезанието.

Лоренсо от своя страна заяви, че грешка във физическата подготовка му е коствала скъпо на пистата.

– Не съм особено доволен. През целия уикенд бе много горещо и особено по време на надпреварата. Може да е била най-горещата надпревара, в която съм карал. Не смятам, че бях в достатъчно добра форма. Избрахме стратегия с по-леки тренировки, а пристигнах за този старт много изморен. Беше наша грешка и в средата на дистанцията не бях в оптимална кондиция. Марк и особено Валентино бяха страхотни, като това важи в наистина голям степен за Роси, защото с нашия мотор е трудно да се задържиш в битката за победа. Освен това имах проблеми с резервоара и при спиране, когато се навеждах, така че няма от какво да съм щастлив – заяви Хорхе.