Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен с най-добро време във втория ден от тестовете

Райконен с най-добро време във втория ден от тестовете

38
0

Кими Райконен с Ферари постигна най-добро време във втория ден от тестовете на тимовете от F1 на пистата Каталуня край Барселона. Финландецът записа 1:20.960 мин в следобедната сесия с гумите софт и изпревари с 0.023 сек най-бързия от вчерашния ден Люис Хамилтън с Мерцедес. При това британецът беше с още по-меките гуми суперсофт.

От друга страна Люис изпробваше издръжливостта на колата, въртейки много обиколки, без да се съсредоточава върху времето в един тур. Хамилтън изпробва и ново двойно T-крило в болида си (на втората снимка), поставено върху перката на акула и нови отвори около кокпита.

Следобед в болида на Сребърните стрели го замени Валтери Ботас. Финландецът направи състезателна симулация, като логично постиженията му бяха по-слаби от тези на Люис. Ботас завърши деня със 7-о време – 1:22.986 мин със софт (общо 102 обиколки), като изпробва нови отвори в кокпита около главата на пилота.

От видяното на пистата изглежда, че болидът на Мерцедес се държи много стабилно при спиранията и влизането в завоите, като Ботас минаваше с лекота по една и съща траектория. Поведението на болида на Райконен също изглежда добро.

Не такова обаче е това на Ред Бул-а на Макс Верстапен. Холандецът се бори с него и на завой 10 минава на различни предавки. Той се нареди 3-и за деня, но постижението му с меките гуми бе на над 1.2 сек от това на Кими.

Кевин Магнусен с Хаас и Естебан Окон постигнаха 4-о и 5-о време, но това се обяснява повече с използването на гумите суперсофт. Датчанинът направи най-много обиколки от всички пилоти – 118. Дани Квят с Торо Росо записа солидно 6-о време, като със софт е пред Ботас.

В Рено Джолион Палмър изобщо не кара в сутрешната сесия. Причината за това беше, че по колата му бяха монтирани нови елементи, които пристигнаха на пистата късно снощи. Следобед той навъртя не малко обиколки и завърши 8-и, пред Антонио Джовинаци със Заубер..

Отново много сериозни технически проблеми имаха в Макларън. Само 7 минути след началото на сесията Щофел Вандоорн спря на изхода на бокса. Механиците избутаха колата и малко по-късно белгиецът продължи работа на пистата. След това обаче двигателят загуби мощност, като не бе ясно откъде идва проблема. Затова задвижващата система бе сменена изцяло, а изпитанията спрени.

Едва в последния час те бяха подновени, но белгиецът не можа да направи повече от 40 тура и време от едва 1:25.600 мин. със софт. По-бавен от него бе само Ланс Строл от Уилямс с медиум, за когото сесията приключи още до обяд, след като канадецът излетя от пистата и повреди предното крило. 

Класиране за деня:

Място

Пилот

Отбор

Време

гуми

обиколки

1.

Кими Райконен

Ферари

1:20.960

софт

108

2.

Люис Хамилтън

Мерцедес

+0.023 сек

суперсофт

66

3.

Макс Верстапен

Ред Бул

+1.240

софт

89

4.

Кевин Магнусен

Хаас

+1.244

суперсофт

118

5.

Естебан Окон

Форс Индия

+1,549

суперсофт

86

6.

Данил Квят

Торо Росо

+1.996

софт

68

7.

Валтери Ботас

Мерцедес

+2.026

софт

102

8.

Джолион Палмър

Рено

+3.179

софт

53

9.

Антонио Джовинаци

Заубер

+3.657

софт

67

10.

Щофел Вандоорн

Макларън

+4,640

софт

40

11.

Ланс Строл

Уилямс

+5.080

медиум

12