Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен: Ако в Шанхай колата ми върви като в петък на Сепанг,...

Райконен: Ако в Шанхай колата ми върви като в петък на Сепанг, ще се представим добре

35
0
Кими Райконен

Кими Райконен е втори във временното генерално класиране във Формула 1 след два проведени старта. Световният шампион за 2007 г. споделя очакванията си за предстоящата надпревара в Китай.

– Какво мислиш за пистата в Шанхай?

– Винаги е трудно да се предвиди какво ще се случи в следващото състезание, тъй като не сме карали там с новата си кола, а всеки болид реагира по различен начин на отделните писти. За съжаление не взехме точки там миналата година (това бе единствената надпревара, в която Райконен бе извън топ 10 през 2012 г. – б.р.), така че представянето ни може да е само по-добро от тази гледна точка. Бил съм пръв, втори и трети в Шанхай в преходни сезони, би било хубаво да добавя още един добър резултат към тези постижения. Няма причина да не се представим както трябва. Имаме някои нови компоненти за Е21. Последните нововъведения изглеждаха помогнаха, така че ще е интересно да видим какво ще стане, ако не вали.

– Представял си се доста добре в Китай преди. Това кара ли те да се чувстваш добре, отивайки там?

– Победих там през 2007 г. и усещането тогава бе чудесно, тъй като същата година спечелих и шампионата. Добре отпразнувах тогавашните успехи. Пистата е хубава и има добри възможности за изпреварвания. Болидът ни върви добре засега.

– Имаше ли шанс да анализираш първите два старта от настоящия сезон?

– Австралия бе доста лесна надпревара за мен. Всичко премина чудесно, колата бе добра, а резултатът – този, който всички желаеха. В Малайзия състезанието бе трудно. Не направих добър старт, загубих част от предното си крило в първата обиколка. След това автомобилът не бе с перфектно поведение, а на мокро бе още по-сложно. Темпото не бе твърде лошо, но можеше да е значително по-високо, ако се съди по времената ни от петък.

– Имаше някои сериозни битки в Малайзия, особено с Нико Хюлкенберг…

– Беше състезание, затова сме на пистата. В няколко момента бяхме много близо. Има неща, които може и други, които не бива да вършиш. Но в крайна сметка не мисля, че това имаше особено влияние върху крайния резултат.

– Много неща се случиха по време на Гран при на Китай миналата година. Как видя ти тази надпревара?

– Имаше добри двубои и изглеждаше, че можем да постигнем силен резултат, но гумите ни се износиха в последния стинт и не взехме точки. Надявам се този път да имаме повече късмет с гумите и да сме подготвени със стратегията. През 2012 г. имахме достатъчно скорост, просто опитахме да караме твърде дълго с едни и същи гуми. От друга страна, ако не опитвахме такава тактика, нямаше да водим битка за челните позиции. Един поглед към цялата година показва, че колата ни не бе толкова лоша в Китай. Ако сега накараме болида си да работи така, както в петък на Сепанг, ще се справим и в Шанхай.