Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен: Дано се боря за победа на Монца; ДАмброзио посреща предизвикателството

Райконен: Дано се боря за победа на Монца; ДАмброзио посреща предизвикателството

46
0
Кими Райконен,Лотус

Кими Райконен няма победа на Монца, където пристига Формула 1 веднага след Спа за 13-тия кръг от световния шампионат за 2012 г. Това обаче изобщо не притеснява световния шампион за 2007 г., както и по-голямото напрежение, оказвано от последователни стартове в първенството.

– Един пилот иска най-много от всичко да се състезава. Това ни е работата. Това обичаме. И това означава, че нямам нищо против последователни стартове, особено когато са на писта като Спа и Монца. Какво да не им харесаш? Истина е, че никога не съм печелил в Италия. Поради една или друга причина нещата не са се получили досега. Но фактът, че не съм побеждавал на една определена писта, не означава, че няма да победя или няма да имам добри резултати в бъдеще. Надявам се на реален шанс да се боря за победа този път – коментира Кими.

Финландецът познава добре изискванията на италианската писта – добра аеродинамика, стабилност на бордюрите, силен двигател – и освен това обича наистина много атмосферата там:

– Последният път, когато се състезавах на Монца, бях пилот на Ферари. Усещането на тази писта винаги е невероятно, но с червен екип е просто уникално. Дано тифозите, за които това трасе е истински дом, се радват да ме видят отново, дори ако съм пред Ферари. Нямам търпение да видя феновете.

В същото време Жером ДАмброзио ще дебютира за Лотус. Белгиецът отново благодари на отбора за това, че му има доверие да седне зад волана на Е20:

– Разбирам обстоятелствата, при които се стигна до настоящата ситуация, но за мен това е невероятна възможност и страхотно предизвикателство. Ще направя всичко, за да свърша работата си по възможно най-добрия начин. Цяла година се трудих упорито, за да съм подготвен, ако ми се предостави подобен шанс.

Жером е наясно, че липсата на достатъчно време на писта ще му се отрази, но не иска да се съсредоточава прекалено много върху това.

– Аз съм част от отбора, познавам всички и ще имам невероятна подкрепа. Още като ми се обадиха в неделя се върнах на Спа и говорих с Аяо Комацу, който ще ми е рейс инженер. Преминахме всички въпроси, но ще продължа да поддържам контакт с екипа. Освен това ще изкарам време в симулатора. Иначе съм изцяло съсредоточен върху надпреварата – допълни той.