Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен доминира в Малайзия

Райконен доминира в Малайзия

44
0

Световният шампион Кими Райконен от екипа на Ферари доминира в голяма част от състезанието за Гран при на Малайзия и в крайна сметка спечели първата си победа за сезона с голяма преднина пред Роберт Кубица от тима на BMW. На трета позиция се нареди състезателят на Макларън Мерцедес Хейки Ковалайнен. Неговият съотборник Люис Хамилтън имаше проблеми при първото си спиране в бокса, където механиците на отбора трудно развиха гайката на предната му дясна гума. Загубеното време си каза думата и в последствие Хамилтън завърши пети зад представилия се много силно и постоянно Ярно Трули от тима на Тойота.
Стартиралият от първа позиция Фелипе Маса води до първите спирания в бокса. На старта бразилецът притисна съотборника си Райконен и успя да влезе първи в завоя в края на старт финалната права. Райконен обаче определено бе по-бърз и след като остана една обиколка по-дълго на пистата от Маса, финландецът успя без проблеми да го изпревари при излизането си от бокса.
Маса от своя страна допусна грешка в средата на състезанието и след като изпусна контрола над колата си отпадна от надпреварата.
Останалите места в точките бяха разпределени между Хайдфелд от екипа на BMW (постигнал и най-бърза обиколка!), Уебър от Ред Бул и Алонсо от Рено.
Така водач в класирането при пилотите продължава да бъде Люис Хамилтън с 14 точки, но преднината му е само три пункта пред Кими Райконен и Ник Хайдфелд. Съотборникът на Хамилтън, Хейки Ковалайнен е четвръти с десет точки, като след него се нареждат Кубица с осем и Розберг с шест.
При тимовете Макларън води в класирането с 24 точки, екипът на BMW е втори с 19, а световните шампиони Ферари са трети с 11.