Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен: Двата старта в НАСКАР ми отвориха отново очите за надпреварите на...

Райконен: Двата старта в НАСКАР ми отвориха отново очите за надпреварите на писта

42
0
Кими Райконен

Кими Райконен най-после се отърва от редовния въпрос, задаван му в продължение на месеци на брифинги и пресконференции – кога той и Лотус биха могли да спечелят победа. Финландецът е с изключително постоянно представяне от връщането си във Формула 1 и то бе увенчано в Абу Даби с прекрасен успех.

Постигнахме го! Отне ни известно време, но се справихме. Работата на отбора бе страхотна и показахме онова, в което бяхме сигурни през цялото време: че можем да се борим в челото. И още повече: че можем да спечелим победа. Не се отказахме в нито един момент. В определен период някои нови неща за автомобила ни не работеха точно според очакванията от самото начало. Когато се налага да тестваш нови елементи в тренировките е сложно да направиш моментален прогрес, но ние продължихме напред – коментира пилотът преди следващия старт, който е в края на тази седмица в САЩ.

Райконен отново заяви, че никога не се е интересувал какво мислят хората за него, а просто кара така, както може и е доволен от свършеното досега. Той не се притеснява от това, че отива на още една нова писта, каквато е тази до Остин в Тексас. Това ще е третото непознато трасе за световния шампион за 2007 г., но този път всички отбори и пилоти са в една и съща ситуация.

Пак повтарям, че обичам да ходя на нови места. Но специално за Щатите нямам търпение. Харесвам американската атмосфера – там всичко е толкова спокойно, знаят как да се забавляват и най-вече обичат автомобилния спорт. Карал съм в 7 състезания на Индианаполис. За съжаление единствения път, когато бях с достатъчно силна кола – през 2005 г., в надпреварата участваха едва 6 болида и моят не бе един от тях. Спечелих полпозишъна през 2003 г., но не помня добре точно тези състезания. Миналата година пробвах как е в НАСКАР. Направих два старта на овала в Шарлът и ми допадна много. И може би точно това отново ми отвори очите за надпреварите на писта, тъй като после страшно исках да се върна във Формула 1 – заяви Кими.

Той отново коментира станалите вече прочути свои реплики от Гран при на Абу Даби, обяснявайки, че те просто са демонстрирали колко много е искал да остане концентриран по време на надпреварата:

– Нужно ми бе само да знам каква е разликата спрямо пилота зад мен. а мисля, че вероятно може да откриете други съобщения като тези, ако се поровите в Youtube. Има даже от краткия ми престой в НАСКАР!