Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен: Горд съм от постигнатото с Ферари

Райконен: Горд съм от постигнатото с Ферари

46
0

Гран при на Абу Даби ще отбележи раздялата на Кими Райконен с тима на Ферари. Финландецът отиде в Скудерията през 2007 г. и още същия сезон постигна преследваната пет сезона цел в Макларън – спечели световната титла във Формула 1.

По принцип Кими имаше договор с Ферари и за 2010 г. Но нетърпението на тима от Маранело да привлече Фернандо Алонсо доведе до предсрочното разтрогване на контракта с подобаваща компенсация – едногодишната заплата на финландеца. Именно финансовите му изисквания обаче са пречка в момента да сключи ново споразумение, след като и Макларън, и Тойота не са готови да посрещнат желаната от Райконен заплата.

Все пак, преди да стане ясно дали световният шампион за 2007 г. във Формула 1 ще участва в шампионата през 2010 г., предстои надпреварата на новата писта Яс Марина Бей.

– Състезанието в Абу Даби ще е последното за мен с Ферари, но както обикновено ще дам всичко, за да постигна възможно най-добрия резултат – категоричен е финландецът. – Ще се опитаме да приключим този труден сезон на ниво, надявайки се да си върнем третото място в шампионата при конструкторите, което Макларън ни отнеха в Бразилия. Освен това и двете титли вече са решени, така че определени пилоти може би ще поемат по-сериозни рискове. Директните ни съперници все още подобряват автомобила си, а ние караме същия болид на практика от Унгария в края на юли.

Новото трасе изглежда интересно за Кими, който обаче не се наема да прави каквито и да е прогнози преди състезателния уикенд.

– Особено интересно ще е предизвикателството да стартираме на слънчева светлина и да финишираме на изкуствена: това със сигурност ще допринесе за напрежението – допълни той.

2009 г. не бе лесна за Райконен, който има само една победа до момента (на Спа-Франкоршамп в Белгия). Той обаче се надява финалът в Абу Даби да е запомнящ се за и за него, и за тима.

– Време е да кажа довиждане на момчетата във Ферари след изкараните три години заедно. Горд съм от нещата, които постигнахме – особено титлата през 2007 г., както и короните при конструкторите от същия и следващия сезон – каза още Кими.