Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен: Гумите все още диктуват стила на каране

Райконен: Гумите все още диктуват стила на каране

27
0
Кими Райконен

Кими Райконен смята, че гумите на Пирели за новия сезон във Формула 1 ще имат по-голямо влияние върху стила на управление на пилотите, отколкото промените в правилата.

Мнението на световния шампион за това как се карат новите Гран при болиди се различаваше от това на повечето му колеги още от началото на зимните тренировки. Кими посочи, че няма кой знае какви промени в управлението, а сега допълни, че гумите всъщност са с по-голямо влияние.

Гумите водят до големи разлики между пилотите. Даден тип може да пасне на един състезател повече, отколкото на останалите. Това обаче едва ли ще има някакво сериозно влияние сред топпилотите. Различните (спрямо миналата година) гуми обаче ще променят стила на каране повече, отколкото новите правила. Сега въртящият момент е по-висок и трябва да сме по-внимателни в определени моменти. Сцеплението е намалено, но това ще се променя от състезание на състезание. Ще стане по-лесно да контролираме всичко, след като веднъж напаснем настройките. Смятам, че ние свършихме доста добра работа по детайлите. Надпреварите обаче могат да са по-различни в сравнение с предишни години, въпреки че карането в един тур не е кой знае колко променено. Сега е трудно да се коментира, тъй като очевидно още не сме се състезавали – заяви финландецът.

Кими спечели старта в Австралия миналия сезон. Сега е с различен тим – върна се във Ферари, но му е по-лесно, отколкото с напълно нов екип. Освен това отбеляза за пореден път, че тестовете не са били кой знае какъв индикатор за позицията на Скудерията спрямо съперниците.

Картината ще е по-ясна след няколко старта, сега няма смисъл да гадая. Отделни отбори изглеждаха малко по-бързи от нас в тестовете, но сега сме на различно място – пистата няма общо с Бахрейн, така че може да се случат много неща. Времето може да е променливо. Не смятам трасето за нещо специално, макар че мястото е чудесно и допада на всички. В първия старт от сезона обикновено става нещо, което прави надпреварата вълнуваща. Но само поради факта, че спечелих тук миналия сезон, не означава, че тази година представянето ще е непременно добро. Желанието ни е да вземем колкото се може повече точки. Надявам се да нямаме твърде много проблеми, а да направим чист уикенд и след това да видим какво е положението спрямо съперниците – добави Кими.