Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Време ли е Райконен да приключи кариерата си в F1?

Време ли е Райконен да приключи кариерата си в F1?

2967
0

Кими Райконен предизвика катастрофа в последната обиколка на Гран при Австрия, заради която получи наказание след финала. Пилотът на Алфа Ромео бе наказан за станалото, което описа в обичайния лаконичен стил.

„[Фернандо] Алонсо изпревари [Джордж] Ръсел, аз се доближих, след това се ударих със Себ [Фетел]. Сблъскахме се и това е. В крайна сметка не повлия на крайния резултат, тъй като и двамата бяхме извън точките“, заяви Райконен.

Световният шампион за 2007 г. призна, че грешката е негова.

„Мой пропуск. Проверявах по волана, превключвах нещо, което бях объркал на излизане от последния завой и се налагаше да го оправя и тогава го блъснах“, обясни той.

Стюардите посочиха в решението си, че Кими е затворил Фетел при излизането си от пети завой и с това е предизвикал катастрофата. Пилотът на Астън Мартин изказа предположение, че финландецът може би не го е видял. В дните след състезанието обаче случилото се предизвика коментари.

„Може да си е гледал часовника, за да види кога най-после ще свърши!“, пошегува се шефът на Мерцедес Тото Волф.

Други забележки обаче не бяха толкова приятелски.

„Това беше напълно безсмислено“, заяви по адрес на 41-годишния Райконен (който през октомври тази година ще навърши 42) Ралф Шумахер. „Той просто се заби в другата кола. Абсолютен срам.“

Кими е най-възрастният пилот сред настоящите титуляри в Гран при и най-опитен с почти 340 старта през кариерата си.

„Аз бях на 37, когато се отказах“, сподели Дейвид Култард. „От един момент нататък внезапно допускаш грешки и не искаш да си го признаеш. Но ти си виновният. Забелязах, че се дължи на лоша концентрация, особено в края на състезание. Видяхме същото с Михаел Шумахер по време на последния му сезон.“

В Австрия Райконен заяви, че все още не е взел решение за следващия сезон

„От десет сезона карам на едногодишни контракти. Не съм решил още“, каза той. „Мотивацията и физическата ми форма не са пречки. Като млад пилот нямах абсолютно нищо против, че някои от по-възрастните състезатели бяха на двойни на моите години. Но е чудесно, че сега има толкова много млади и бързи пилоти.“

Шефът на Алфа Ромео във Формула 1 Фредерик Васьор не даде никакъв конкретен коментар относно това кои ще са пилотите на отбора следващия сезон. С тима от Хинвил упорито се свързва името на Мик Шумахер, а отскоро – и това на Валтери Ботас. В Мерцедес трябва да вземат решение кой ще кара заедно с Люис Хамилтън, като другият кандидат за мястото е Джордж Ръсел.