Начало Рали Райконен катастрофира в рали Арктик Лапланд

Райконен катастрофира в рали Арктик Лапланд

51
0

Кими Райконен катастрофира по време на втория етап от рали Арктик Лапланд. Надпреварата във Финландия е част от подготовката на бившият пилот от F1, който тази година ще се състезава за тима на Citroen Junior WRC в световния рали шампионат.

Райконен заемаше второ място в генералното класиране на рали Арктик Лапланд, когато, карайки в 23-километровия втория етап, колата му излезе от пътя и се удари в дърво. За щастие Кими Райконен и неговият навигатор Кай Линдстрьом са невредими. Колата на екипажа Ситроен С4 WRC обаче получи сериозни повреди в предната дясна част. С помощта на зрители автомобилът бе върнат на пътя, но инцидентът коства 20 минути на екипажа.

Все още не е ясно дали това е краят на ралито за Райконен и Линдстрьом. Възможно е, ако екипът успее да поправи колата, финландецът да се върне в надпреварата по-късно днес или да стартира отново утре.

Преди катастрофата денят вървеше чудесно за Райконен . На сняг и температури от порядъка на -20 градуса, той записа второто най-добро време при преминаването на началната скоростна отсечка от рали Арктик Лапланд. Единственото по-добро постижение с разлика от 5,5 сек. бе на пилота на заводския тим на Ситроен Дани Сордо. Испанецът също използва събитието като тест преди началото на сезона във WRC.

Това е първото участие на Кими Райконен и Кай Линдстрьом в надпревара с техния Ситроен С4 WRC. Самото рали обаче не е новост за екипажа, който кара и в предходното му издание, но с Фиат Абарт Гранде Пунто S2000 и завърши 13-и в крайното класиране.