Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен критикува стандартната електроника на Макларън

Райконен критикува стандартната електроника на Макларън

44
0
Кими Райконен,Лотус

Още в първия ден от тестовете в Барселона се появи един сериозен проблем за всички отбори, който Кими Райконен описа в своя неподражаем, директен стил.

“Просто губим всички данни, които идват от колата, когато караме. Ще трябва явно сами да подкараме този тъп софтуер”, заяви финландецът пред formula1.com.

Предоставяната от Макларън стандартна електроника (McLaren Electronic Systems – MES) в първия ден от тестовете не изпращаше телеметрични данни в реално време. Това бе много сериозен проблем за всички екипи, защото те на практика нямаха идея, какво по колата трябва да променят.

Причината за този проблем явно е факта, че от Макларън с поглед към 2014 г. са доставили нов софтуер, който е съобразен със сложната електроника на турбо моторите, заменящи досегашните агрегати след края на този сезон. Идеята е била да се има максимално време за тестване на промените и достатъчно такова, за да се изчистят подобни проблеми. Появилият се проблем обаче принуди отборите да се върнат към миналогодишния софтуер, за да проведат адекватно подготовката си.