Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен на полпозишън, Алонсо наказан

Райконен на полпозишън, Алонсо наказан

77
0

Кими Райконен (Макларън) ще стартира от първа позиция в утрешната Гран при на Италия, след като изпревари в днешната квалификация Михаел Шумахер (Ферари) с две хилядни от секундата. Трети е Ник Хайдфелд (BMW Заубер).
Първата позиция е 11-та в кариерата на Райконен. Той успя да задмине седемкратния световен шампион в последните секунди на сесията. Хайдфелд пък изпревари втория пилот на Ферари Фелипе Маса. Фернандо Алонсо (Рено) остана пети, но няма да запази това си място на грида. Маса се оплака след квалификацията, че световният шампион го е задържал. Стюардите разследваха случая и решиха, че испанецът е виновен, заради което изтриха трите му най-добри времена. Това праща Алонсо десети на стартовата решетка.
Това разочарование за Фернандо дойде след друго, случило се по време на самата квалификация. Пилотът на Рено спука задна дясна гума, което причини и допълнителни повреди по автомобила.
Сесията бе спряна пет минути след началото на първата част заради спукана задна лява гума на Сакон Ямамото. Тренировката се забави 8 минути, докато потрошените парчета от Супер Агури-то му бъдат събрани.