Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен най-бърз в първия ден във Валенсия

Райконен най-бърз в първия ден във Валенсия

73
0

Кими Райконен от екипа на Ферари постигна най-добро време във втората свободна тренировка и по този начин стана пилотът, постигнал най-добро време в първия ден. Изненадващо зад него се наредиха Фернандо Алонсо от отбора на Рено и Дженсън Бътън от екипа на Хонда.
Домакините на състезанието определено могат да бъдат доволни след като за 180 минути тренировки на пистата не се случи нито един сериозен инцидент. Все пак състезанието едва ли ще бъде толкова бляскаво, както бе представено от самия Бърни Еклестън и със сигурност надпреварата в Монако ще остане на бляскавата перла в короната на дребничкия магнат.
Единственият по-сериозен инцидент през втората част бе появата на един зрител в огромните зони за сигурност, но той веднага бе “упътен” от маршалите на пистата, как да се върне по най-бързият възможен начин на трибуните. Иначе преобладаваха и наблюдаваните в първата сесия множество излизания на пилотите от идеалната линия и използването на зоните за сигурност, които определено са доста по-големи от необходимото.
Пилотите на Ферари Кими Райконен и Фелипе Маса дълго време диктуваха темпото и се сменяха на върха. Първо Маса постигна най-добро време с най-меките гуми от асортимента на Бриджстоун, в последствие времето му бе подобрено от финландеца със същия тип гуми. Бразилецът, този път с по-твърдата смес отново се върна на върха, около половин час преди края на сесията. В края Фернандо Алонсо с нови меки гуми и малко бензин изненадващо излезе начело. И докато изглеждаше, че Испания ще празнува поне в петък вечер, в края на вторите 90 минути Райконен след доста дълга серия с твърдите гуми постигна чудесно време в последната си бърза обиколка. Маса пък в крайна сметка остана четвърти.
Пилотите на Макларън, Хамилтън и Ковалайнен, заеха съответно пета и шеста позиция, а десетката се попълни от Глок (представил се много по-стабилно от съотборника си в Тойота Ярно Трули), Кубица (BMW), Нелсиньо Пикет (Рено) и Джанкарло Фисикела (Форс Индия).
Изненадата от сутрешната сесия, Себастиян Фетел от екипа на Торо Росо остана едва 16-и въпреки че през по-голямата част от тренировката се движеше в топ десет.