Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен най-бърз във втората свободна тренировка

Райконен най-бърз във втората свободна тренировка

36
0
2013,Малайзия,Ред Бул,Себастиан Фетел

Кими Райконен даде най-бързо време във втората свободна тренировка на пистата Сепанг в Малайзия. Финландският пилот на Лотус успя да изпревари Себастиян Фетел от екипа на Ред Бул и Фелипе Маса с Ферари. Четвъртото и петото място пък остана за съотборниците им Фернандо Алонсо и Марк Уебър. Съотборникът на Райконен, Ромен Грожан пък се класира шести, а пилотите на Мерцедес, Нико Розберг и Люис Хамилтън, се наредиха седми и девети. В десетката място отново намериха състезателите на Форс Индия, Пол ди Реста (осми) и Адриян Сутил (десети).

За разлика от първата свободна тренировка, още след началото на втората пилотите се хвърлиха в работа. На пистата бе доста топло, при температура на въздуха от 32 градуса и на асфалта от 40 градуса, повечето пилоти направиха само по едно излизане с твърдите гуми. След тях Райконен поведе с малка преднина пред Алонсо и Фетел.

Само 20 минути след началото обаче почти всички се ориентираха към медиум сместа заради възможността от насъбралите се сиви облаци съвсем скоро да завали. След тях Фетел поведе пред Маса, но съвсем скоро отново Райконен излезе начело, макар и с по-малко от 0,2 сек. Алонсо и Уебър пък бяха четвърти и пети. Наближаващият дъжд принуди пилотите скоро да започнат изпитанията на медиум сместа с гориво за състезанието, където си прилича, че на това трасе тези гуми се износват значително за кратък период от време.

Около 40 минути преди края на сесията все пак започна леко да вали на 7-ми и 8-ми завой.

Със засилването на дъжда пилотите се прибраха в бокса. Все пак в края част от тях се възползваха от възможността да изпробват гумите за тотално мокро и интермедия. Други пък като Сутил предпочетоха да проследят оставащото време от тренировката от моторхоума на отбора си.

Противно на поведение на сухо, Бътън изглеждаше много доволен от колата си на мокро и това личеше от времената му. Дъждът не бе силен, но части от пистата бяха мокри, докато други оставаха сухи. Малко преди края пистата започна да изсъхва и пилотите сложиха медиум, с което времената започнаха да падат постепенно. Някои като Фетел и Ди Реста пък изпробваха поведението и на твърдата смес.

Въпреки изсъхващото трасе промени до края не настъпиха.