Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен не е сигурен какво може да постигне в състезанието

Райконен не е сигурен какво може да постигне в състезанието

35
0
Ромейн Грожан

Квалификацията за Гран при на Монако бе разочароваща за тима на Лотус, заяви директорът операции на пистата Алан Перман, след като Кими Райконен се класира пети, а Ромейн Грожан остана 13-ти.

Тимът успя да поправи колата на французина след инцидентите му в сутрешната свободна тренировка.

Екипът на Ромейн заслужава огромни благодарности за това, че оправи болида му невероятно бързо. За това те получиха мълниеносна обиколка от пилота си. За съжаление трафикът в края на Q2 не му позволи да се класира в топ 10. Кими е на прилична позиция – пета, но напредъкът в колоната в Монако е забележително труден, така че всичко, спечелено утре, ще е взето с борба – продължи инженерът. – Автомобилът ни работеше добре във всички условия, така че времето не бе кой знае какъв проблем за нас. Просто трябваше да сме с правилните гуми в точния момент. Излизането на чиста писта тук също е сложно, без значение какви са условията – това го видяхме при Ромейн. Нямаме кой знае колко варианти за стратегия. Прогнозата за утре е за сухо време, което в комбинация с невъзможността за задминавания означава, че ни предстои много трудно състезание.

Според Райконен петата позиция бе в голяма степен възможният максимум за постигане днес по улиците на княжеството.

Беше трудно заради времето, но ситуацията е еднаква за всички пилоти. Квалификацията тук никога не е от най-лесните с трафика и близките бариери, така че винаги предпочитаме да е сухо, а не хлъзгаво. Доволен съм, че стигнахме топ 10. Не съм много сигурен какво ще свършим в състезанието. Картината не е съвсем ясна, тъй като не можеш да знаеш какви стратегии ще изберат съперниците. Определено ще разберем утре – каза още финландецът.

Грожан от своя страна също отбеляза невероятната работа на екипа, благодарение на която успя да вземе участие в сесията. Той каза, че е изключително благодарен на всички и им дължи много:

Мисля, че това са още доста питиета, които ще трябва да осигуря в края на уикенда. Колата бе достатъчно бърза, за да направим нещо чудесно в квалификацията, но в Q2 настигнах Даниел [Рикиардо], точно когато трасето изсъхваше и ставаше по-бързо. Имах само два тура със сликовете и не прескочих до топ 10, а това е наистина разочароващо. Какво да кажа? Това е Монако.