Начало Други Райконен няма търпение да се върне на пистата в Остин

Райконен няма търпение да се върне на пистата в Остин

1122
0
Кими Райконен
Кими Райконен, снимка Алфа Ромео

Кими Райконен няма търпение да се върне на пистата в Остин. Световният шампион в F1 от сезон 2007 ще се включи в кръг №6 от сезон 2023 в Купата на НАСКАР, който ще се проведе тази неделя. Финландецът ще бъде зад волана на Шевролет Камаро ZL1 №91, подготвен от Trackhouse Racing.

По-рано този месец бе обявено, че Райконен ще запише второто си участие в най-високото ниво на НАСКАР. Миналата година 43-годишният състезател се включи в състезанието на пистата Уоткинс Глен, което се проведе през месец август. Тогава той отново караше Шевролет Камаро № 91.

Това ще бъде първо участие за Райконен на пистата в Остин след октомври 2021-ва. Финландецът има много добри спомени от Circuit of the Americas. Именно тук той записа последната си победа в F1 през 2018 г. с Ферари.

Бившият пилот от Формула 1 призна, че бъде малко улеснен от факта, че познава отлично трасето в Тексас за разлика от Уоткинс Глен.

„Ще ми бъде от полза, че познавам отлично пистата в Остин. Все пак обаче ще има известни разлики, тъй като автомобилът от F1 и този от НАСКАР са с коренно различни нива на сцепление. Това ясно ще си проличи когато направи първите няколко обиколки на трасето“, сподели Райконен.

„Трябва да запомня добре, че сега ще карам автомобил, който ще има много по-малко притискаща сила в сравнение с тези, които карах до края на 2021 г.“

Райконен отпадна от първия си старт в Купата на НАСКАР. Финландецът претърпя катастрофа на шикана, който разделя дългата права на пистата. В резултат на това той нарани едната си китка. Въпреки това той смята, че участието му в американската купа е било „страхотно преживяване.“

„Миналата година беше страхотно преживяване. За съжаление, резултатът не беше това, което търсехме, защото попаднахме в инцидент. От друга страна това е нормална част от състезанията тук.“

„Развълнуван съм, че ще имам още един опит в НАСКАР. Надявам се, че ще останем настрани от всякакви големи катастрофи. Това ще бъде трудно, но колкото по-далеч отиваме през уикенда, толкова по-лесно става да се избегне нещо подобно“, продължи Райконен. „Поне имам идея как можем да подходя към уикенда. Смятам, че миналата година свършихме добра работа. Въпросът е сега ще запиша ли по-добър резултат? Не знам, надявам се да е така“, каза още Кими Райконен.

Съотборникът на Райконен Даниел Суарес няма търпение да види какво ще бъде представянето на финландеца в Остин

„Кими доста се забавлява когато се състезава с нас в Уоткинс Глен. Със сигурност можете да разпознаете таланта му. Честно казано той успя да се адаптира доста бързо към състезанията от НАСКАР“, каза Суарес.

„Ще бъде интересно да видим как ще се справи тази година на писта, на която е печелил в F1. Мисля, че той ще бъде много бърз.“

Райконен няма да е единственият световен шампион от F1, който ще се включи в събитието в Тексас. Заедно с него ще бъде и Дженсън Бътън. Британецът ще кара Форд Мустанг, подготвен от отбора на Rick Ware Racing.