Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен: Позицията ми на грида е наред, но не съм доволен от...

Райконен: Позицията ми на грида е наред, но не съм доволен от скоростта

50
0
Ромейн Грожан

Кими Райконен даде пето време в квалификацията за Гран при на Китай, а Ромейн Грожан се класира за Q3, но не излезе на пистата в последния сегмент. Финландецът обаче ще стартира четвърти заради санкцията на Люис Хамилтън (Макларън). В Лотус се надяват всичко да премине безпроблемно, за да разберат най-после в чисто състезание какво е темпото им спрямо това на съперниците.

Позицията си е наред, но съм разочарован от скоростта на болида днес и времето, което дадох с него спрямо съперниците. Не бях толкова бърз, когато бе необходимо и това си личи особено ако обърнете внимание на полпозишъна. Опитахме някои нови компоненти този уикенд, но те не проработиха според очакванията и се върнахме към предходната конфигурация на автомобила – обясни Кими.

Той все пак е уверен в силните характеристики на Е20 благодарение на представянето си в първите два старта за сезона и се надява на възможно най-добро класиране.

При Грожан нещата също не протекоха съвсем гладко. Вчера той не бе съвсем доволен от колата си, докато днес пооправи настройките.

След ужасното ми излизане в Q2 обаче се наложи да използвам всичките си нови меки гуми преди финалния сегмент. Това означаваше, че няма смисъл да гоня време в Q3, а е срамота, тъй като темпото преди това бе прекрасно. Поне се чувствах далеч по-удобно в болида благодарение невероятната работа на екипа – те дадоха разликата в поведението на Е20 и ме върнаха в челото. Все още има какво да доизпипаме – каза французинът.

Директорът операции на пистата на Лотус Алан Перман определи представянето като прилично.

Голямата част от новите елементи наистина не ни убедиха, че са достатъчно добри и че ще представляват стъпка напред. Затова понастоящем колите са почти на 100% в спецификацията си от Малайзия и съответно нямаме напредък в темпото – обясни той.

Изчисленията на тима преди началото на уикенда в Китай показваха евентуално подобрение във времената за обиколка с около 0,2 сек, което не се случи. В Енстън ще изследват наново компонентите преди да ги върнат за тестове на писта.

Конкретно за третия кръг от първенството пък Перман допълни, че досега Лотус се представят по-силно в надпреварите от заелия първа редица в Шанхай екип на Мерцедес.

Казвайки това обаче, не забравяме колко назад сме спрямо полпозишъна, така че те очевидно са наистина много силни. Уверени сме в стартовата и състезателното си темпо. Ще е интересно – добави инженерът.