Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен разкрива тайната на успешното си завръщане

Райконен разкрива тайната на успешното си завръщане

33
0
Кими Райконен

Много хора гледаха с интерес преди Гран при на Австралия към Кими Райконен. Големият въпрос бе дали той ще преживее трудностите на Михаел Шумахер при завръщането си, след като две години бе далеч от спорта. Но като се изключи тактическата грешка от квалификацията в Австралия, досега Райконен показва, че не е загубил нито качествата си, нито скоростта си. Самият финландец пък разкрива, типично за него, че въобще не се е притеснявал при своя повторен дебют си.

„Нищо не се е променило“, обяснява Райконен пред Шпорт билд. „Всички сме остарели, но колите са си същите. Дори и гумите не са чак толкова различни от 2009 г.“

За разлика от Шумахер, той не трябваше наново да свиква със сликовете, защото и в последния си сезон кара с тях. Освен това за разлика от Шумахер, който винаги е разчитал развитието на колата и свикването с гумите да става с много тестове, които междувременно бяха забранени, Райконен се е уповавал винаги само на инстинкта си. И в крайна сметка със своите 43 години германецът е с 11 г. по-вързрастен от финландския пилот.

Райконен обаче има собствена теория за това, защо за него завръщането е по-лесно.

„Става дума само и единствено за това, дали имаш добра или не толкова добра кола“, обяснява финландецът. „Бързата кола, както е при мен, прави живота ти по-лесен. Така че аз имам значително повече късмет от Шумахер.“

В действителност Лотус Е30 изглежда е много по-сполучлива кола от тези на Мерцедес в последните две години. Сега при значително по-добрия болид на екипа от Бракли, Шумахер успява поне до момента да се справя със своя съотборник Нико Розберг. Пълният потенциал на W03 обаче все още не е разкрит. Райконен обаче не иска да се сравнява с Шумахер.

„Той си има свои цели и задачи, аз мои. Това е.“