Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен ще кара пръв Ферари-то за 2014 г.

Райконен ще кара пръв Ферари-то за 2014 г.

29
0
Кими Райконен

Кими Райконен ще кара пръв болида на Ферари за 2014 г., твърдят италианските медии. Според тях финландецът, който се връща в Скудерията след двата си сезона с Лотус, ще е зад волана в първите два дни от тренировките на пистата Херес в края на януари. Фернандо Алонсо щял да кара през следващите два.

Райконен вече посети базата в Маранело преди празниците. Той пропусна последните два старта от сезон 2013 г., тъй като реши да премине операция на гърба заради стара контузия, която го мъчеше.

Кими се връща при нас, тъй като ще имаме нови технически правила догодина и ни е нужен опитен пилот до Алонсо. Сигурен съм, че той ще отговори на изискванията ни по-добре от Фелипе Маса. Някои хора наричат привличането му голям риск, но аз съм в спорта от началото на 70-те години (на ХХ век) и знам, че рискът е нещо, с което трябва да се научиш да живее във Формула 1 – заяви президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло.

Алонсо заяви, че е щастлив, че ще работи с Кими, от когото може да научи много. Малко преди това обаче спомена, че всъщност не го познава добре и спомена отдадеността на Маса към работата във Ферари спрямо затвореността на финландеца. Ди Монтедземоло е категоричен, че всичко това не го тревожи:

Кими ще е Кими, същият пилот, който винаги е бил. Нямаше да е Кими, ако говореше много. Виждам колко е мотивиран да е отново с Ферари. Мисля и че Фернандо е най-силният пилот в света. Той ще има сериозно мотивиран нов съотборник. Нямам търпение и двамата да печелят точки, така че да се борим за конструкторския шампионат. Стефано Доменикали бе много ясен и с двамата: те ще имат честта и отговорността да карат за Ферари. Ако пилотите искат да карат да себе си, да си направят отбор или да отидат някъде другаде. Но във Ферари има много ясни правила.