Начало Други Райконен тества болида за GP3

Райконен тества болида за GP3

50
0
Кими Райконен

Световният шампион във Формула 1 за 2007 г. Кими Райконен тества болида за сериите GP3 – GP3/13 – на пистата Каталуния. Финландецът участва в развойната програма на сериите и подготовката за идващия сезон 2014 г.

Кими уговори тренировката, след като се отби до екипа от GP3 Койранен по време на уикенда на Нюрбургринг миналия месец. Той изразил желание да покара болида. С оглед предстоящите през август тестове хората от тима и шампионата предложиха да участва в тренировките и събирането на данни за автомобила.

Програмата за деня се състоеше от две части. Първата бе да се изпробва представянето на колата с различни типове гуми. Втората бе да се проведе развойна програма според изискванията на GP3 и Пирели.

Целта на официалния тест бе да се търсят технически решения, чрез които да се създадат повече възможности за изпреварвания по време на следващия сезон. Райконен направи 58 обиколки – 270 километра. Най-доброто му време бе 1:34.780 мин. Кими даде ценна обратна информация по отношение поведението на автомобила и износването на гумите. Наблюдаващите тренировките бяха категорични, че наблюденията на финландеца със сигурност ще помогнат за подобрение на колата за догодина.

Исках да тествам GP3/13, защото приятелят ми Афа Хейкинен има отбор в сериите и следя отблизо прогреса на екипа, както и резултатите им – още от началото на сезона. Бях любопитен какво е поведението на автомобила и всъщност се оказа истинско удоволствие за каране. Имаше някои грижи с управлението, но успяхме да решим повечето от тях. GP3/13 е прекрасен болид за млади пилоти, особено по отношение обучението за управление на гумите – коментира самият Кими.

Техническият директор на сериите Дидие Перен отбеляза от своя страна, че Райконен е бил безкрайно полезен благодарение на опита си.

Получихме много по-добра представа какво трябва да направим, за да подобрим възможностите за изпреварвания догодина. Кими потвърди всичките ни хипотези и заедно успяхме да започнем работа по две посоки на развитие, които ще разработваме в следващите тестове. Бихме искали да му благодарим, както и на Койранен GP за това, че направиха това възможно – допълни той.