Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен тръгва от полпозишън в Гран при на Европа

Райконен тръгва от полпозишън в Гран при на Европа

32
0

Кими Райконен спечели по блестящ начин полпозишъна за Гран при на Европа на пистата Нюрбургринг в Германия. Финландецът изпревари с 0,032 сек световния шампион Михаел Шумахер и брат му Ралф Шумахер.
Оливие Панис бе най-бърз в първата свободна сутрешна тренировка. Французинът записа най-доброто време (1:31.181 мин) в последните минути на сесията, изпреварвайки с почти секунда Рубенс Барикело. Ралф Шумахер водеше през по-голямата част от тренировката, но накрая се класира седми, на 1,7 сек от Тойота-та. Пилотът на Уилямс записа най-бързо време във втората сесия, но постижението му – 1:31.305 мин – бе по-слабо от това на Панис.
Квалификацията започна при сухо време, въпреки че над пистата имаше облаци. Пръв на трасето се появи Жак Вилньов, който вчера остана без време, след като се изпързаля на мократа повърхност. Четвърти поред бе Панис, който потвърди доброто си представяне от сутринта с чудесно време – 1:32.350. Французинът оглавяваше колоната чак до излизането на Трули (14-ти поред). Пилотът на Рено свали до 1:31.976. След него бе Култард, който изостана на +0,766 сек.
Истинската битка започна с излизането на Барикело. Бразилецът успя да навакса изоставането си от началото на обиколката и свали от времето на Трули 0,196 сек. Той обаче не се задържа дълго на върха – Ралф Шумахер го измести от там с постижение от 1:31.619 мин. Монтоя не можа да се пребори със съотборника си, въпреки че даде абсолютно равно време с него в първия сектор, но все пак се класира пред Барикело.
След колумбиеца най-после дойде редът на Михаел Шумахер. Звездата на Ферари изоставаше с +0,152 сек в първата част, във втората вече бе на –0,081 сек и изправи трибуните на крака, завършвайки с –0,064 спрямо времето на брат си.
Последен на пистата се появи Райконен. Младият финландец даде на първа контрола 0,131 сек по-добро време от това на Михаел. Във втория сектор изостана на +0,039, но в третия бе безапелационен и изпревари световния шампион с 0,032 сек.