Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен убеден, че Лотус ще са бързи, въпреки че има работа по...

Райконен убеден, че Лотус ще са бързи, въпреки че има работа по настройките

19
0
Кими Райконен

Кими Райконен е убеден, че Лотус ще са бързи в Гран при на САЩ и предвиди интересна квалификация.

Финландецът, който спечели предходния старт в Абу Даби, изпробва заедно с екипа си нови компоненти за Е20 в свободните сесии, включително последната еволюция на изпускателната система на тима. На неговата кола ще бъде монтиран последният вариант на предно крило. Получените до момента резултати са окуражаващи и в екипа смятат, че вероятно ще запазят елементите и за останалата част от уикенда.

Чудесна писта за каране – коментира Кими, който направи общо 55 обиколки в петъчните изпитания. – Секторите са доста различни един от друг. Естествено, като на всяко ново трасе, в началото нямаше сцепление и съответно усещането в колата не бе особено добро. С подобрението на прилепянето обаче ще стане и по-интересно да се кара. Следобед вече не бе толкова хлъзгаво, но все още не можеше да се натисне наистина. А това означава, че е трудно да се намерят границите на управление. Предстои сериозно подобрение – и за настилката, и за настройките на автомобила, така че квалификацията определено ще е интересна.

Директорът операции на пистата Алан Перман потвърди трудностите с мръсния асфалт.

Провеждането на сравнителни тестове бе доста сложно. Затова се концентрирахме върху това колите да са балансирани и да изкараме колкото се може повече време на трасето. Във втората тренировка продължихме да търсим оптималните реглажи и работихме с повече гориво в автомобилите. И двамата ни пилоти обаче не успяха да направят чист тур с гуми медиум. Нито един от тях не бе особено доволен от настройките, така че имаме още какво да вършим. Темпото ни с повече бензин изглежда наред и сме уверени, че може да се справим и с малко – каза Перман.

Ромейн Грожан няколко пъти се оплака по време на трите часа тестове, че автомобилът му е ужасно нервен. Той уточни, че е далеч от доброто преминаване в секцията между 7 и 9 завой, както и в 19-ти, където все още му е трудно да предвиди какво ще е поведението на болида.

Хубавото е, че болидът върви добре в дълги серии с твърдите гуми, тоест разполагаме с добра отправна точка. С медиум обаче трябва да положим повече усилия – каза още французинът.