Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен: В Австралия всичко е възможно

Райконен: В Австралия всичко е възможно

24
0
Кими Райконен

Кими Райконен ще дебютира за втори път с цветовете на Ферари в Гран при на Австралия. През миналата година той спечели надпреварата там, както направи и през 2007 г. при първия си старт за Скудерията. С второто постижение Кими се нареди до велики пилоти, спечелили своето първо състезание с Ферари.

Хуан Мануел Фанджо, Марио Андрети, Найджъл Менсъл и сегашният съотборник на Кими, Фернандо Алонсо са печелили при дебюта си за Червените. А това както признава Райконен предизвиква невероятни чувства.

„Спомням си моята първа победа за Ферари много добре“, признава Райконен. „Седмата ми година във Формула 1 нямаше как да започне по по-добър начин. Доминирах от старта до финала. Да печелиш винаги е приятно, няма нищо по-хубаво от това чувство.

През миналата година също успях да спечеля, което със сигурност бе изненада за много хора, за разлика от 2007 г. Ако трябва да съм откровен, когато сравнявам двете победи, тази от миналата година след тежък период на тестове и предвид това, че никой не ни смяташе за фаворити с екипа на Лотус, мисля си че тази от миналата година бе по-сладка.

Австралия е чудесно място за започване на сезона. Мелбърн е невероятен град и за нас европейците винаги има едно особено чувство, когато отива в тази част на света. Само времето не е винаги толкова добро. Мога да се сетя само за един уикенд, когато слънцето да е било на лице през цялото време. Разбира се предпочитам топло и сухо време, особено тази година, когато разполагаме с напълно нова кола, чийто технически аспекти все още не познаваме напълно.“

Във вчерашния ден Райконен е бил в симулатора на Ферари, тренирайки за трасето в Австралия, за да се подготви за неочаквани ситуации, които новата кола може да му поднесе.

„Трасето само по себе си не е особено трудно. Това е смесица между градско трасе и нормална писта. Организаторите се справят перфектно. Ако колата не е перфектно балансирана обаче може да загубиш много време. При дъжд е много, много хлъзгаво.

Никога не съм обичал да давам прогнози, тази година пък е почти невъзможно да очакваш да познаеш. Разполагаме с напълно нови коли и е възможно да се случи всичко. Работихме здраво през зимата и F14 T изглежда добра кола. Предстои да видим обаче дали е най-бързата.“