Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен: В Унгария не страдаш от жегата единствено, ако спечелиш

Райконен: В Унгария не страдаш от жегата единствено, ако спечелиш

52
0
Кими Райконен

Един пилот не страда от обичайно горещото време в Унгария, превръщащо надпреварата от Формула 1 там в истинско физическо изпитание, единствено ако спечели състезанието, заяви Кими Райконен. Пилотът на Лотус сподели, че е финиширал втори толкова пъти в този конкретен старт, че е съвсем наясно колко важно е да водиш още след първия завой.

Със или без DRS, на Хунгароринг никога не се изпреварва лесно. Трябва да направиш добри тренировки, силна квалификация и перфектен старт, за да ти се получи уикендът там. Трасето не е най-трудното в календара, но е предизвикателство, тъй като обикновено е наистина горещо. Това правя бягането особено сложно. Да, жегата ни помага с колата през настоящата година, но не страдаш от нея единствено, ако спечелиш. Трябва ти бърз автомобил. Конфигурацията е много бавна и усукана – обясни Райконен.

Световният шампион за 2007 г. допълни, че квалификацията е крайно важна при такива характеристики на пистата. Необходимо е и да се избягва мръсната страна на трасето.

В Германия видяхме как по-високите температури ни пасват. Обикновено времето в Будапеща е горещо и това би било чудесно за нас. Но никога не можеш да си сигурен, разбира се, докато не си излязъл на пистата. В Германия радиото ми не работеше добре, а и бях зад Мерцедес, което не ми помогна особено. Беше сложна ситуация – чувах инженерите си да ми задават въпроси, но те не получаваха отговорите ми. Накрая бях точно зад Себ [Фетел], след като сложих софт, но може би ако бяхме направили нещата малко по-различно, имаше шанс да сме по-напред, а не по-назад – допълни той.

Въпреки известното разочарование Кими не пропусна да отбележи, че Лотус просто не са били достатъчно бързи на Нюрбургринг:

Загубихме точки спрямо Себ, но сезонът е дълъг и докато сме в позиция да стигаме челото, поне ще имаме шанс да се борим. Няма смисъл да се спекулира какво би могло да стане в Унгария преди изобщо да сме стигнали дотам. Надяваме се на добър резултат. Би било хубаво да излезем във ваканция и да презаредим батериите след едно добро класиране. Но най-важното е да вземем точки.