Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръководството в Заубер ще се запази въпреки руските спонсори

Ръководството в Заубер ще се запази въпреки руските спонсори

35
0
завод,Заубер

Ръководството на Заубер няма да се промени, въпреки идването на новите руски спонсори на екипа, потвърди шефът на тима Мониша Калтенборн.

Преди обявяването на новината за новите руски инвеститори се заговори, че отборът от Хинвил има големи финансови проблеми и забавя плащанията на свои доставчици. Екипът обаче се споразумя с три руски институции: международния фонд за инвестиционно сътрудничество, държавния фонд за развитие на северозападната част от руската федерация и националния институт за авиационни технологии. Калтенборн отказа да отговори дали те са превели някакви пари към отбора, но каза, че ръководството в тима ще се запази. В момента тя притежава 33% дял в Заубер, а останалите 67% са на основателя на тима Петер Заубер.

Минавали сме през трудни моменти преди и знаем, че можем да оцелеем. Въпросът не е дали искаме това, а дали искаме да направим стъпка напред. Знаехме, че ако тази сделка се сключи, ще имаме дългосрочната база, от която да си проправим път напред и точно това ще стане. Знаем за какво говорим и имаме добри основания да вярваме – обясни тя.

Шефът на Заубер обясни и че сътрудничеството с трите руски институции ще има за цел на първо място да развие технологическо сътрудничество, в което всяка една страна да допринесе за развитието на другата. Втората задача е да се подготви пилотът Сергей Сироткин (син на шефа на националния институт за авиационни технологии) за титулярно място във Формула 1 в екипа, като от отбора в момента обмислят подготвителната му програма. Третата цел на партньорството е популяризирането на спорта в Русия във връзка с предстоящата Гран при на страната, която е планувана да се проведе в Сочи през 2014 г.

Все още е под въпрос дали 17-годишният Сироткин е готов за Формула 1. Състезателят кара в шампионата Ауто GP през миналата година, а през този сезон се състезава във Формула Рено 3,5, където се намира на девето място в генералното класиране до момента. Той обаче все още няма необходимия опит, за да получи суперлиценз за Формула 1 от ФИА, но Калтенборн каза, че отборът ще се погрижи положението да се промени.

Знаем каква отговорност имаме. Били сме в подобни ситуации и преди. Може би не с толкова млад пилот, но със състезатели, дошли от сериите, в които той сега кара. Поемаме тази отговорност изключително сериозно и определено ще направим всичко по силите си, за да го подготвим. Мисля, че трябва да вървим стъпка по стъпка и никой не бива да си мисли, че ще навредим на някого, включен в това начинание – коментира Калтенборн.