Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ралф Шумахер: Мерцедес имат проблем с аеродинамиката

Ралф Шумахер: Мерцедес имат проблем с аеродинамиката

4981
0
Мерцедес
снимка: Мерцедес

По-рано тази седмица се появиха източници от Мерцедес, според които задната част на автомобила е по-нестабилна в сравнение с предишни сезони. Не е ясно дали тази нестабилност е в резултат на промените в правилата, новите гуми на Пирели или комбинацията от двете. Според бившия немски пилот, Ралф Шумахер, проблемът идва именно от аеродинамиката.

„Мерцедес със сигурност са изправени пред проблем с аеродинамиката. Това може да се определи от затрудненията, които Люис Хамилтън има с колата. Тя не реагира както обикновено или както той очаква. Ако наистина става въпрос за проблем с концепцията, то вероятно новият дизайн на гумите също не помага. Допускам, че няма да им бъде лесно в първото състезание.“

Много анализатори пък определиха Ред Бул като фаворити, тъй като колата е изглеждала по-стабилна в сравнение с предни сезони и на фона на проблемите, които имат Мерцедес. Макс Верстапен записа най-бързото време в Бахрейн. Според Хелмут Марко колата пасва и на нидерландеца и на новия му съотборник, Серхио Перес. Ралф Шумахер има подобни наблюдения и отбелязва, че Макс не се е нуждаел от корекции, защото колата прави това, което той иска от нея.

Появиха се предположения, че промените помагат на отбори с по-голям наклон на шасито, като Ред Бул и Алфа Таури, докато тези с по-малък наклон, каквито са Мерцедес и Астън Мартин, са ощетени. И макар Ред Бул и Алфа Таури да завършиха тестовете съответно на първа и втора позиция, а Мерцедес и Астън Мартин да изпитваха затруднения, Матиа Биното не смята че новите регулации облагодетелстват когото и да било.

„Това е голяма промяна за всички отбори. Ако се погледне колко представяне в аеродинамиката сме загубили, то е доста значително. Трудно е цялото то да се възстанови. Голяма промяна е, но не мисля, че помага на някое или друго решение. Всяка кола си има собствена концепция и винаги опитваш да оптимизираш своята около правилата. Мисля, че е сравнително неутрална промяна по отношение на различните концепции.“