Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ралф Шумахер: Норис все още не е напълно готов да бъде шампион

Ралф Шумахер: Норис все още не е напълно готов да бъде шампион

1350
0
Ландо Норис
Ландо Норис, снимка Макларън

Ралф Шумахер вярва, че Ландо Норис все още „не е напълно готов да бъде шампион.“ Според бившия пилот от F1, британецът трябва да подобри представянето си, особено при променливи условия. Шумахер също така каза, че Норис трябва да победи Макс Верстапен в директна битка на пистата.

Норис трябваше да изчака няколко години, преди да запише първата си победа в F1. Британецът се присъедини към Макларън в началото на 2019 г. и бе смятан за един от най-големите млади таланти. Мнозина определяха Норис като бъдещ многократен световен шампион и победител в състезания

Пилотът на Макларън нямаше възможност да се бори за победи през първите две кампании в F1, тъй като не разполагаше с достатъчно конкурентен болид. През 2021 г. той спечели квалификацията за Гран при на Русия. Норис водеше през по-голямата част от надпреварата на пистата в Сочи и беше близо до първи успех във Формула 1. За съжаление, внезапна промяна на метеорологичните условия в последните обиколки и закъсняло влизане в бокса коства на британеца първото място.

Пилотът на Макларън няколко пъти беше близо до победата през миналия сезон. Тя обаче продължаваше да се изплъзва от ръцете му. Макар да продължаваше да няма победа, Норис остана верен на Макларън и продължи да вярва в успеха на отбора.

По-рано тази година Норис най-накрая спечели първата си победа в F1. Това се случи по време на Гран при на Маями. Разбира се, пилотът на Макларън беше подпомогнат от появата на кола за сигурност, която забави колоната. Така той успя да направи „безплатен“ бокс и да запази водачеството.

Норис беше много близо до победата и в Имола, Канада и Испания. В крайна сметка обаче британецът беше победен от Верстапен. Преди няколко седмици Норис се бореше с Верстапен за първото място в Гран при на Австрия. Двамата обаче се удариха няколко тура преди финала. В резултат на това Норис отпадна, докато победата отиде при Джордж Ръсел.

Състезателят на Макларън беше близо до това да спечели и състезанието на Силвърстоун. За нещастие, грешно стратегическо решение остави Норис на трета позиция. Той също така беше изпреварен от Верстапен в заключителната фаза на борбата.

Норис беше видимо разочарован от изпуснатите възможности за победи. 24-годишният пилот продължава да бъде изключително самокритичен. В същото време Макларън пое вината за някои грешки, коствали на Норис ценни точки.

Според Ралф Шумахер, случилото се в последните надпревари е доказателство, че Норис все още не е готов да се бори редовно с Верстапен за победи в състезанията или пък за световния шампионат

„Норис все още не е напълно готов да бъде шампион. Това може да се дължи както заради него, така и заради структурата и манталитета на отбора. Възможно е да се дължи на това, че рейс инженерът му не е достатъчно силен. Ролята на този човек е много важна“, сподели Ралф Шумахер.

„Като пилот обикновено влизаш в състезанието и вече знаеш точно на какво е способна една гума. Отборът също знае това. Трябва двете страни да обменят по-добра информация и да подобрят изпълнението на уикендите“, добави германецът.

Марк Уебър също коментира представянето на Норис в Силвърстоун. Бившият пилот на Ред Бул беше съгласен с мнението на Ралф Шумахер, че изборът на гуми в последния стинт е коствал победат на британеца.

„Той ще бъде разочарован от решението за гумите, както и от дългия бокс. Трудно е. Ако успееш да представиш добра кола на момчетата, това е първият голям психологически подарък за тях в Гран при на Великобритания. След това те трябва да свършат най-добрата работа“, обясни Уебър.

Колежката на Уебър от Channel 4 Лий Маккензи се съгласи с мнението на австралиеца. „Всички ние сме реалисти. Норис трябваше да спечели или поне да бъде втори. Трябваше да спечели в Австрия.“

„Чувствам разочарованието му. Сигурен съм, че и в Макларън се чувстват разочаровани. Не мога да разбера защо не направиха двойно спиране. Може би не са имали нужната увереност. Той трябваше да спечели това състезание“, каза Макензи.

В момента Норис се намира на второ място във временното класиране. Състезателят на Макларън изостава с 84 точки от лидера Макс Верстапен и има 21 точки аванс спрямо третия Шарл Льоклер.