Начало Рали Рали ДАКАР 2011 – ден 10 – Ал-Атия все още лидер, Сайнц...

Рали ДАКАР 2011 – ден 10 – Ал-Атия все още лидер, Сайнц наваксва

31
0
????? ??-????,??????????

Карлос Сайнц спечели деветата отсечка от рали Дакар 2011, което бе неговата общо 5 етапна победа в надпреварата. С резултата си пилотът на Фолксваген не успя да достигне първата позиция в генералното класиране и все още е втори след съотборника си и основен съперник Насър Ал-Атия. Сайнц обаче намали изоставането си в общата таблица спрямо Ал-Атия от около 5 на 3 минути.

Насър Ал-Атия пое водачеството в надпреварата след изминаването на етапа в понеделник. Той се възползва от проблемите на Карлос Сайнц, чийто автомобил на два пъти засяда в пясъчните дюни. Испанецът обаче отговори с победа в етап 9 – 235-километровата отсечка Копиапо-Копиапо в Чили. Това му помогна да намали аванса на съотборника си Ал-Атия в генералното с 2 минути.

От своя страна постигналият второ време за деня Насър Ал-Атия обясни:

– Спукахме гума и загубихме време. Впоследствие обаче се върнахме в надпреварата и догонихме Карлос, финиширайки пред него. Много съм доволен, че през деня нямах никакви технически проблеми. Колата работи чудесно. Утре ще бъде много интересно, защото ще стартираме от втора позиция. Като първа кола, винаги губиш време. Сигурен съм, че утрешният ден ще бъде по-добър за нас и ще дадем най-доброто от себе си. Ще следваме Карлос, просто ще го следваме.

Трети в отсечката финишира пак пилот на Фолксваген – Жиниел де Вилиър. Четвърти остана Стефан Петерханзел от BMW, а пети другият състезател на Фолксваген – Марк Милър.

Генералното класиране след етап 9 се оглавява от Ал-Атия, следван от Сайнц (+3,18 мин.), Де Вилиър (+55,51 мин.) и Петерхнзел (+1:42.48 ч.).

При мотоциклетистите в етап 9 най-бърз бе американецът Джона Стрийт. Това е неговата втора етапна победа в Дакар в цялата му кариера. Втори се класира холандецът Франс Верхоевен, а трети Давид Кастьо. Сирил Депре завърши седми, а Марк Кома девети. Това позволи на Депре да навакса около минута от изоставането си в генералното спрямо Кома. Марк обаче все още е лидер и води пред Сирил с 8 мин. и 14 сек. в генералното.

При ATV машините Петър Ценков завърши отсечката Копиапо-Копиапо на 13-о място, на 1 ч. и 15 мин. от победителя за деня и водач в генералното класиране Алехандро Патронели. Ценков запазва 13-ото си място в генералното класиране, където след Патронели са Себастиан Халперн и Йозеф Махачек.

При камионите Фирдаус Кабиров си възвърна първата позиция в генералното подреждане след победата си в етап 9 от рали Дакар 2011. Той изпревари сънародника си Владимир Чагин с 7 мин. и 38 сек. Така Кабиров има аванс от 4 мин. и 11 сек пред Чагин в генералното. Трети етапа завърши Едуард Николаев, което му помогна да заеме и третото място в общата таблица. Досегашният трети – чехът Алес Лопрайс имаше тежък ден и дори не успя да се класира в топ 10, което пък предопредели да изпадне на 4-о място в генералното.

В момента екипажите преодоляват етап 10 в рали Дакар 2011 Копиапо-Чилесито.